[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 10:26 發表

死貨
唔知呀.

見到.

111(好似), 211, 211+, 701+ (好似4千幾蚊, 唔知點解2BAY都禁貴), 410, 411, 411+ II

QNAP 個D 2BAY 隻隻HDD RACK都有鎖...點解SYNOLOGY 係冇

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 10:47 發表

QNAP SW屎,咪係NAS加番個Hot Swap補數囉
等佢BUILD 完, 搬返去1,2 再行下NASPT 先

希望系統唔洗又REBUILD RAID

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 11:41 發表

應該唔洗。
我以為ReSync 完就OK

ReSync 完又做緊Create

增強 Synology Hybrid RAID (SHR) 的功能: 您可以在 SHR 儲存空間建立後數分鐘內立即使用, 比傳統的 SHR 快上95%。
DiskStation/DSM 版本        DSM 3.1        DSM 3.2
DS211+ (2TB SHR 儲存空間)        6 小時 41 分鐘        9 分鐘
DS1010+ (8TB SHR 儲存空間)        9 小時 36 分鐘        28 分鐘

3.2禁快的

6 小時?!

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 11:41 發表

應該唔洗。
係唔洗.

而家整到home 同homes

但係public 係自己整定點?

說明書話, 第一次就會自動建立.

但係開左home 同homes都見唔到..

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 13:35 發表

Public係root level folder黎架喎。
你係Windows果度見唔到?
冇呀
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 18:13 發表

你搞乜黎?
去Contral Panel Share Folder果版睇下。
==================================
做乜有個唔關事既SW Tool?
等等, 遠距離REMOTE先.

SWTOOL係我建立的....測試戶口..但發現一D 小問題..

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 18:13 發表

你搞乜黎?
去Contral Panel Share Folder果版睇下。
==================================
做乜有個唔關事既SW Tool?
開左了.

HOMES 係我見說明書話可以每一個ACC有戶用口, 就開左HOMES 功能..(都係有DD 問題要指教大大)

係冇PUBLIC

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 20:11 發表

……
自己開算數。
===============
可能3.1 default冇咗
呵. 但佢個HOME 好似係咩人都比入禁....當佢做PUBLIC都得?

而家煩緊HOMES 的權限問題...

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 20:38 發表

鐘意未delete咗個everyone right未得囉。
我想問, 如果輸入USER NAME 同PW, CLICK 左REMMEBER.

大時又要轉的話, 點做?

THANKS

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 21:07 發表

rundll32.exe keymgr.dll, KRShowKeyMgr
謝大, 一陣試, 我而家REMOTE CONTROL 一台PC, REBOOT REBOOT試野.

但我發覺有一個問題, 我唔知係我SET 錯, 定係S 的問題.

我起左2個USER + 1個USER(有ADMIN 權)
分別叫 A, B  同C.
禁佢地都有HOMES, 有獨立的FOLDER, 測試亦加入不同的FOLDER 及一個唔同的FILES.

權限, 我係SET USER 個到SET 左係HOMES有讀寫權.

但我發覺, A 入去見到B 同C 同ADMIN 的HOMES FOLDER
仲可以入去寫....

點算..

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 21:14 發表

其他人冇set read only???
係USER 定係SHARE FOLDER 個頁?

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 21:07 發表

rundll32.exe keymgr.dll, KRShowKeyMgr

@XP Sp3

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 21:22 發表

Share Folder。
仲有個homes係用黎擺個user account既system file(eg:mailbox)
SHARE FOLDER個頁.

A 係SET左READ.WRITE
試下SET READ ONLY先

發現....
A 係屬USER, 係自己HOMES 開的FOLDER/FILES, 係HOME見到...

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 22:32 發表

等我DEL 曬D ACCOUNT先..

冇經驗的我都係唔明LINUX 架構....哈哈

引用:
原帖由 Aware 於 2011-7-23 22:32 發表

我應該禁講.
我起左一個ADMIN 級人 (C)
同一個USER 級人    (B)
都係開左 "HOMES"

如果我係B 的ACCOUNT, SET 左

情況1
"HOMES"--Read--可以打開呀B自己/ 其他人(C) 的文件, 當然CREATE 唔到.
              如果係家(HOME) 到CREATE 左文件, 係HOMES 入面都見到, 但唔SAVE.

情況2
"HOME"---READ/WRITE...........可以見到自己B 同人地C 的HOMES, 可以打開阿C HOMES 內的FILE(冇密碼保護), 但唔可SAVE
                              當然自已的冇問題.

其實.
Q1. 其實HOMES 係唔係應該HIDE左佢好D(照開)?

定係唔洗開HOMES都得?

因為可以見到其他人有D 咩, 開到...SAVE唔SAVE到就一回事.

Q2. 如果照情況B, 係冇得解決? 一定要C 仔的FILES 全加密先安全D?