[智能電話] 小米手機,好似好正喎…………

引用:
原帖由 ccw 於 2011-8-18 11:47 發表

Switch off your phone, take out your battery, read its birth place.

引用:
原帖由 fish! 於 2011-8-18 11:59 發表
我一次過回你地:

我都知現在乜都係大陸生產,
不過"大陸公司"出的大陸貨,
好多時都偷工減料,
Foxconn 代工iPhone、Mo, 用都係外國來料

大陸貨個 design 出果時已經偷了, 就算Foxconn 代工都救唔到 ...
問題係, 大陸公司既大陸貨, 一樣都好都出口去外國
汽車, 大型小型電器, 通訊設備, 甚至鐵路和航空
如果下下都用"中國造的會爆炸",呢個想法會唔會守舊左一點
或者應該解釋清楚一點, 山寨出品的中國貨會爆炸, 先比較正確吧

引用:
原帖由 wai-3-love 於 2011-8-18 12:02 發表

至少我部手機/手機電/手機殼都唔係

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/ ...
你自慰

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-18 12:08 發表

同一間裝配廠,出o既o野都係跟QC std.做o野,咁QC std.鬆緊,唔係裝配廠問題,係俾錢生產間公司問題..

有錢,可以好似Apple/ThinkPad咁高質素,唔肯俾,同你求其產囉 ...
你講得岩, QC既把關都係間公司既問題, 而唔係出產地既問題
我都唔敢講大陸既大型公司, QC可以媲美外國公司既質素
但呢D野都可以講求進步
始終大陸公司唯一打出中國或外國市場, 起步都要靠價格來取勝, 打出名堂後才進一步去再提升質地把關吧
下下壟斷性講中國造的就爆炸, 如果個個消費者想法都係咁, 中國品牌都唔會有出頭天既一日

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-8-18 12:30 發表

呢個真係要用數據說服,但佢部demo機個screen已經推唔郁,咁真係要求神拜佛
咁如果佢連部demo都攪唔掂, 就真係好難說服人去買佢返黎, 幾平都係咁話
強國公司出品既野都可以有好多人問津既, 舊金山橙已經係一個例子啦
已有時間去證明, 除了性價比較高, 質地都算係唔錯吧