[硬件] 大家幫手睇下 想砌部 ITX Media Server

大家幫手睇下 想砌部 ITX Media Server

打算砌部做Media Server
以經買左
Amagic 5bay DAS

睇中依隻 Case 連 150watts牛
Antec ISK 300-150
想砌
AMD Phenom II X4 910e(65watts)  如果用 AMD Phenom II X6 1055t(95watts)  唔知隻牛夠唔夠力推
MINIX 890GX-USB3    Check 過 890GX support SATA port multiplier
4-8GB ram
2.5" HDD 唔知有冇邊隻好
NoteBook DVD

Thanks

我都考慮緊1055t
可能唔夠力 但又搵唔到佢既max watts係幾多

有外置hdd都要內置hdd裝window

引用:
原帖由 dom 於 2011-4-19 23:23 發表
1065T 95W TDP
其實我一路都唔係好知TDP係乜

睇wiki話係 當處理器達到最大負荷的時候,所釋放出的熱量

甘即係米TDP95w = 粒u最大可負荷95w電既熱量 過左就燒u
即係粒u用到盡都係95watts電

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-4-20 09:09 發表
我相信呢個 case 行 905e / 1055t 都會變o左火爐
真係會好熱
我google過兩粒u
都好似 idle 3x度 full load 5x度

回復 8# lctang 的帖子

差唔多錢
對AMD 張 display 有信心好多
起碼一定硬解睇到HD TBB先

今日走左去ssp搵backup plan
見到依隻case連220w

如果用依隻 又夠唔夠力推x6 1066t

但攞過依隻case 上手d用料好輕手

仲考慮緊好唔好
搏一搏 唔駛甘貧撲
搏多搏 住到上舂磡角
甘走去買Antec ISK 300-150

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 lctang 於 2011-4-20 22:32 發表

HD2000 已經唔係以前, 3D BD 都解到
同埋 CPU 效能差好遠下
甘我為有講
我要支持dom姐