[硬件] Filco / Ducky

Filco / Ducky

老婆想買個 87-key 既機械鍵盤擺係公司用
請問係咪 SSP 最多款揀?
有冇話邊間最好, 定係黃金/高登入面都差唔多?

引用:
原帖由 lorym 於 2012-10-17 09:41 發表
竟然想用機械軸?
其實佢唔多熟 keyboard
尋日問起我, 話佢想買個細 kb 擺公司
咁佢一日真係打好多字, 又擺唔到 ms ergononics 4000 (屋企用緊)
我就 suggest 佢買機械軸
尋日走左去灣電睇, 但冇 87-key

引用:
原帖由 leyland1989 於 2012-10-17 10:18 發表
買青軸啪啪聲好爽..

不過呢d野好睇人用..
個個人都用唔同喜好.. 有d人鐘意茶軸.. 淋+靜 有d人鐘意青軸直上直落啪啪聲  
最好同埋你老婆去簡..  

當然你都可以買齊黑白紅茶青返去比佢慢慢試 ...
佢唔鍾意大聲既, 應該會買茶軸...
同埋唔係我俾錢 XD
呢D錢對佢黎講係濕濕碎...

星期六帶佢上魔鬼果度試
佢對 60% 紅軸 ($1600) 有興趣 XD

引用:
原帖由 jackli 於 2012-10-18 13:26 發表
一齊買
我用開中間分開果種
唔想用返普通
除非出 mechanical ergonomic XD

引用:
原帖由 Quinton 於 2012-10-19 11:37 發表
用紅軸你老婆都幾識食
佢要靜因為同另一個律師 share 一間房

你點睇 60% for 文書?  佢個檯面本身唔細, 但佢有好多 files 擺住係檯面, 所以佢想kb 越細越好...唔介意記 shortcut, 唔介意冇 f-key

但 No1 果面講到好似買60%擺公司用一定會後悔

引用:
原帖由 lorym 於 2012-10-19 14:16 發表

咁果面有乜好介紹?
大少少既, 80% or 75%
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=2

引用:
原帖由 lctang 於 2012-10-19 14:21 發表
福仁 1/f 有 BT 版
同一間?  我去過魔鬼果間...

引用:
原帖由 Quinton 於 2012-10-19 15:06 發表

75% la
我呀哥做師爺,好明白你老婆張枱咩境
但始終keybaord太細唔好打
其實D keys 係一樣尺寸
每個 key 之間既間隔同一般 keyboard 差唔多
除左少左 f keys / numpad / etc
同一般 keyboard 有咩分別?

引用:
原帖由 lctang 於 2012-10-20 10:31 發表

1.4K 好貴
60% 要 $1600

最後買左 ducky 10-key-less 紅軸紫燈
$1399

引用:
原帖由 lorym 於 2012-10-20 20:01 發表

same as this