[硬件] 電腦硬件發展停滯不前

我都諗緊舊機升級定砌過部好,舊機都有6年歷史

引用:
原帖由 dom 於 2013-5-8 03:13 發表

6年前就換機吧啦
C2D E4300 升級去 C2Q 9xxx 再加返 8gb ram 好似都夠玩(ssd 已有)
但d效能同 i5/i7 差好遠

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-8 04:09 發表

效能對你實際工作影響有幾大先

我都知i5 CPU power高過Celeron好多
但係除非玩Excel Simulation, 否則文書機, 你用i5同Celeron的分別唔大lor
睇分就差好遠,但係無實際用過唔知有咩分別
我都係上下網睇下hd 片,最多會買simcity 玩,咁樣升級定再砌過好?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-8 08:03 發表

Spec?
依家用緊c2d e4300, 4gb ram, p5b-d, x1950gt
諗緊好唔好買粒2手c2q 9xxx 再加多4gb ram

引用:
原帖由 bebird 於 2013-5-8 16:13 發表

is it's P5B Deluxe, officially only support up to FSB1066, so... only can use beta BIOS for FSB1333 CPU
using 65nm Xeon?
  beta bios support fsb1333 cpu
其實我仲有1 set 電腦係a64x2 5200+, m2n68-vm, 4gb ram, 9500gt
升級去肥龍2 定q9xxx 好d?

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-8 17:21 發表
Q9... 無得傾..
姐係就算Phenom IIX4 955 都輸?

引用:
原帖由 tat0801 於 2013-5-8 17:30 發表
Power / Watt 係C2D 後AMD好似無好過INTEL?
我唔知呀,我好耐無睇電腦野鳥
依兩部機都好耐無用過,今年畢業返香港就打算幫佢地upgrade

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-8 22:06 發表

965BE > Q9550 > 955 > Q9450 > 945
我剛剛計過條數,用依家套pc upgrade 去q9650 & gtx 660 就大慨花 3000...但如果砌過套i5 就要 4500
對於我依d普通用家,唔知個extra 1500值唔值

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-8 22:25 發表

有無Q8200 / Q8300賣?
二手野,可遇不可求
Q8 同 Q9 差唔多?
Q8300 大慨600蚊,平q9650 1半

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-8 22:49 發表

咁Q8300抵好多

唯一唔好用Q8300的理由係你要用VM
用1200蚊買粒咸豐年既cpu 確係好唔抵,夠買到i5 鳥,只不過砌過一個新 platform 其他野又係錢
反而7月出 Haswell,一出就買心理上好似抵d

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-5-8 23:04 發表

He has Intel platform
我仲有1 set amd platform
a64x2 5200+, m2n68-vm
依兩套是但升一套