[硬件] 部機點樣可以涼d?

部機點樣可以涼d?

而家室溫31度,部機CPU 44度,唔知仲有無得涼d?
個Cooler Master TX3係新買既,諗住可以涼d,點知一般咁用原來同原裝風扇差別唔大 (full load無比較過唔知道)
正因為個heatsink係新買既,所以唔考慮換過隻heatsink,而且機箱又裝唔到12cm塔式散熱器

室溫31度下既電腦溫度
SYSTIN        35.0 C
CPUTIN        38.5 C
PECI Agent 0        44.0 C
PCH_CHIP_CPU_MAX_TEMP        45.0 C
HDD 35同38度

用緊以下hardware:
Intel Core i5-3550
Intel Desktop Board DQ77MK
Cooler Master RC-342
Cooler Master Hyper TX3

機箱側板貼住櫃,所以而家封住左,開左佢加把風扇去抽風作用唔知大唔大?不過我諗好可能只可以裝到風扇係側板下面既氣孔,上面既應該會俾TX3頂住左

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-19 23:54 發表
http://discuz.servebbs.com/viewthread.php?tid=62070
作用都幾大
Thanks
風扇點樣囉電?

因為我見公司部i5 2500好似涼好多咁
CPU只係26度
雖然公司有冷氣,但點計都係涼好多
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2012-9-20 11:19 發表
用冷氣吹住?!
無吹住
不過我覺得HP隻機箱散熱好似幾好咁,CPU heatsink入風位直接對住機箱外面,有把9cm風扇吹住,heatsink出風位又有另一把風扇抽風

引用:
原帖由 BlackBird 於 2012-9-20 13:21 發表
342係裝到12CM class 的Heatsink...
唔知點解我見TX3 (9cm fan)好似都係剛剛好咁

引用:
原帖由 XT 於 2012-9-20 23:50 發表

btx
如果部機我係而家先買,我會買廠機算~

引用:
原帖由 XT 於 2012-9-21 21:49 發表

廠機啲hdd位唔o岩用
拆過HP 8200 small form factor可以裝2隻HDD
對於我黎講都夠
不過Lenovo類似大細既好似得裝到一隻HDD

引用:
原帖由 dom 於 2012-9-21 23:11 發表
342  玩野既可以好似我咁 成隻 AXP 140 下吹式擺入去
都有諗過
仲可以靜d tim
不過就哂左舊TX3

引用:
原帖由 dom 於 2012-9-22 18:02 發表
不過你係 Intel 原廠板
你望下有無d option 係開 Enhanced  Speedstep ( EIST ) 或者 C6 State
可以再降d 溫
入過BIOS睇無C6 State,又無得降電壓

引用:
原帖由 terryho666 於 2012-9-22 21:27 發表
粒xeon宜家35-75度,#3果粒熱情啲,好彩張670唔太熱
我果粒i5都係溫度唔平均

PECI Agent 0        47.0 C
Core 0        41.0 C
Core 1        45.0 C
Core 2        40.0 C
Core 3        49.0 C

而家室溫32度,CPU表面已經爆到上47度