[硬件] dom又開戰

引用:
原帖由 dom 於 2011-7-26 17:13 發表
人地開火先
話買兩年前級數既 4 核 唔值

買 INTEL IGP
DX11 = 無
Hardware T&L = CPU 加速
OpenCL = 無
QuickSync ? 除左某d support 既 Program 加速到就無用
遊戲兼容度 = GOOD LUCK

用張 4 ~ 5 年前 ...
No one expect to use that IGP to play game.
Play game please buy Geforce 560Ti/ATI HD6850 (minimum)

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 06:16 發表

8200 / 780G快過G45一截...
我部NB係用G45.
省電大過天.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 06:20 發表

咁我都係

個igp真係2d only...
Desktop,當有一排唔打機就用內顯.
要打機請買/插卡.

所以個IGP幾勁都無意思,只係睇片玩online而已.
除非個內顯真係拍得住中高階卡.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 06:25 發表

內顯拍得住中高階卡, 你肯俾us$500+買嗎?

今次買x301的教訓, 下次我真係考慮慳得電但又有3d效能的機...
一張560Ti都2000啦,一粒2600K就2500,加埋4500(USD500+)好正常啊.
同埋省返來既電力計返值得,始終一張中高階卡基本上就佔左系統耗電量一半以上.

拎住有3D效能既機,至少要Desktop既50%以上.
560Ti => GT555M/GTX560M
HD6850 => HD6850M/HD6770M
無咁上下3D效能基本上張卡就係用來drain電,不如唔打機用IGP好過.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 06:39 發表

GS45而家係連6年前的online game, 開low 800x600都頂唔順
Llano @ 1.2GHz行high 1024x768 2xAA都順過你800x600...
GF8200行med 1024x768一樣順過你800x600...

下次informal techday拎出來俾你睇就明... ...
800x600.....比我就唔打算數.
而家果D最少都1366x768,點都要native resolution啦下,LCD喎.

HD3000應該可以跑online啦掛.
(GS45而家只係睇片用,同上網做功課用)

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 06:48 發表

1366x768, 應該都只係行到low-med...

差唔多power consumption情況下, 齋intel igp, 下次真係好難考慮...
要mobility就唔好要顯卡drain電,所以Intel IGP都有佢個市場.(CPU效能行先)
要打機,一係就返歸打PC,一係就買gamer notebook.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 06:53 發表

IGP效能差太遠, 而用電相差太少了...
A8-3500 v.s. i5-2520,差45分鐘.
6620.....打得D咩呢?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 07:00 發表

頭先我講既online game, 1024x768 2xAA high detail
1366x768 AA/no AA應該OK掛.
唔得 => 用返IGP.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 07:04 發表

no... 6620本身就係igp...

特登windowed 1024x768, 可以一路玩一路做其他野...
我話個IGP = HD3000.
不過係notebook既情況下,基本上多一分鐘就係多一分鐘.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 07:07 發表

最好係唔插電用得耐
插電就高效能 (我需要一點GPU效能)

我部x301做到前者做唔到後者...
要mobility個用電好重要,所以notebook要前者就夠.
要插電高效能,都係買DTR搭勁卡實際.(我要打NFS)

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 07:14 發表

明年應該2間廠都做到2者都有
邊兩間先?
而家基本有外置果陣就係漏電怪.

I都做到前同後就好啦.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-27 07:20 發表

intel and amd
當intel同amd真係發力玩mobile computing
power consumption即刻插水 (SB and Llano)

唔通arm咩
ARM行個Android都疾下疾下,點用得落手.

希望Intel個IGP生生性性,始終到HD6850M/GT555M呢一段用Bandwidth都唔算好勁,內顯應該可以趕得上.

引用:
原帖由 rai 於 2011-7-27 14:00 發表

呢樣野 SONY 部Z 咪做到o羅
i7-2620.
重要得1.1kg.
底座加6650M....

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-28 03:13 發表

我指唔加底座...
Sony SA, i7-2620+6630M.
APU唔知同2620差幾遠.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-7-28 04:07 發表

加左底座唔只2kg..
SA無底座,係Z先有.
SA就1.7kg.