[硬件] 純屬吹水 , Trinity APU 2nd Gen (FM2)

引用:
原帖由 dom 於 2011-10-7 02:20 發表

6 core Trinity 都無?

TDP Limit / 製程 /die-size 良率做唔惦?

APU 個 Graphic (GPU) 比 Main Memory Bandwdith 限左效能
如果下一代 APU 要再提速 , 推人用 DDR3-2133 唔係路.....
行 128MB GDDR5 Side ...
自己超啦...

都話左onboard放粒咁勁既GPU D RAM唔夠餵架啦。
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-10-7 07:00 發表

有方法leverage的
總好過有bandwidth都無iGPU power
唉,AMD有Intel咁識鍊D RAM Bandwidth就唔洗愁啦.
RAM頻寬係System來講本身就係僧多粥少,粒GPU要多D,CPU就只能夠食少D.
(情況有如當年Intel P4/AMD AXP配單Channel一樣,CPU本身已經食頻寬食得七七八八,又要分比Onboard GPU用)

Intel個情況係應該想唔影響CPU效能之下提高GPU效能.(保持住類似當年865G個RAM頻寬分配既狀態)
見到SNB做到之後就到Haswell再整大D,但都唔一下子整到好似Display卡果D咁大,驚RAM頻寬唔夠分.
SNB-E已經有4 Channel,希望Intel能夠好好利用呢點大大加強個GPU啦.:shakehand

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-10-8 00:06 發表
再講多少少
DDR-4的channel同DDR-1/2/3的channel唔同

但係除非Intel有獨家的memory bandwidth技術 (指access main memory)
而AMD完全唔用得 (呢樣好難發生, 因為又要低成本又要高效能, 邊有呢支歌仔唱)

Intel係ban ...
之前咪講左囉,人地Intel做多D RAM頻寬出來都係為左個GFX可以做得大粒D遮.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-10-8 00:51 發表

做得大粒唔一定等於快

尤其係Intel的目標根本唔係iGPU既話
我唔信佢咁做會慢左囉.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-10-8 01:07 發表

你未明點解intel唔中意攪gpu既話
你永遠唔會明點解無乜人睇好intel igpu

你要知道由頭到尾, intel都唔係整gpu

並唔係要睇低intel, 但係intel根本唔係有心既話
佢係吹到好大, 但係實際運作唔會太成功lor ...
獨食嘛,等APU殺左上來想唔整都唔得啦.(之前NV同AMD唔係係Notebook平台搶得咁狠Intel都唔會做野)

講真,我個人對Intel GPU既3D無乜期望,只要出到畫面,慳電同播到片有解壓就得.
要佢露兩手,唔燒到眼眉基本上都無可能,好似當年Core 2咁.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-10-8 14:03 發表

獨食? 你錯了

不過連quick sync呢類旁門左道野都出埋, 都差唔多被迫出手了
而家當然唔係獨食,但845/865年代就應該係.

我就定先.
CPU領域Intel要露兩手就實無甩拖,但IGP好難講.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-10-8 18:36 發表

CPU... Intel都開始捉蟲了, 睇下點
SB-E性能功耗方面都仲有優勢,要改VT-D都仲改得切.
SB CPU部分就基本上睇住來食,係GFX方面怕AMD拉客.

AMD放多幾個BD Module同SB-E玩啦.

HPC就......

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-10-8 18:44 發表

當你要用到dedicated silicon做特別野既時候
就開始失去general purpose (x86-based) 的原意
Intel而家好明顯騎牆.

不過壓片都係CPU好,quality可以任意調較.
CUDA無記錯某D Setting係做唔到.