[硬件] 考完會考想換電腦

引用:
Originally posted by BeleBala at 2010-3-17 22:35:
部機 4 歲好慢 - -
P4 3Ghz, 1.5GB ram
仲有 d 暗病得閒無事會開唔倒機 - -
一考完就會換
仲要搞 grad bk d 野...

想換 CPU+MB+Ram
不過唔知平平地換 AMD 開 4 核好...
定 Core i7 好(好似好貴) @ ...
好日唔見版主你出post,一出就長篇大論。
06年仲用P4機,買機果個同你有仇?

講番CPU,如果你唔想比Intel啲短命socket/chipset/VRM煩死,買i7 930超上去,用幾年都仲得,而且1366起碼仲有i7 6core可以升級。

AMD果面,就算去到Phenom II 965BE 都唔係i7 930果皮,不過夠哂平,performance又唔差,平玩OK。
如果鐘意賭,咪買下啲555BE之類囉。

RAM價雖然升咗,不過我仍然覺得2x2GB is a must,2GB就直係覺得唔多夠用,尤其是你會PS之類。

NAS方面,Synology同QNAP我都用過,老實講,冇Hot Swap既Synology真係睇唔上眼,我寧願用QNAP TS-259Pro 好過

仲有咁多學生既
我以為呢度大部分都係1970\'s~1980\'s既𣵚

引用:
Originally posted by BeleBala at 2010-3-17 23:55:

我記得買果陣好似未出 PD 9XX 架
因為我嫌 Smithfield 熱上加熱 - -
部機可能 5 歲吧...- -

前排呢度試過好靜
慢慢就掛住其它野, 唔記得左呢度 XD
用 1366 頂好耐都係 good idea
Gulftown 會唔會都係 ...
4千咁少?
咁Intel一定冇行,除非玩i5/i3
要USB3我淨係識ASUS同GA有,其他要搵搵,你去下jumbo個網睇下價先囉。
我屋企入咗部QNAP TS-419P+4xSeagate 1.5TB冇耐,講真效能同穩定一啲都唔失禮,又多plugin可以裝,我細佬裝埋MySQL當Web Server
synology有既function佢都有相反就唔係,同hardware spec大家價錢唔差得遠,我就唔係太buy synology啦。

引用:
Originally posted by dom at 2010-3-18 00:07:
到你考完 CEE 之後
AMD 應該出左六核了

AMD =>  Phenom II x6  
Intel => Core i7-930
要平d 可以考慮 Core i5-750 , 750 都係真四核, 唔好買 Core i5-6xx , 兩核 + HT 扮四核詐
X58+USB3 GA最平果塊都$1890,點玩sosad

引用:
Originally posted by dom at 2010-3-18 00:21:

$4K Max 既話
只有 AMD 幫到你
我幫人出機都係清一式AMD
屋企就乜都有(A64X2 4600+/Core i7 920/P-M 1.4GHz/AII X2 240/Atom 330)

引用:
Originally posted by BeleBala at 2010-3-18 16:26:
乜原來 d NAS 咁 q 貴

DS710+ HKD4500
QNAP 239 都 3950 @@

[ Last edited by BeleBala on 2010-3-18 at 16:31 ]
我以為你知架。
行Atom 1.66 GHz + 1GB RAM既機都差唔多貴。
所以我先買TS 419P(Mavell 1.2GHz ARM CPU + 512MB RAM , 4-Bay, $3630)

引用:
Originally posted by BeleBala at 2010-3-18 16:41:
睇黎真係好難唔 AMD

Intel 係咪唔憂做,唔會減價架喇
你睇佢啲chipset同Socket同VRM短命成咁都知啦,擺明屈你買新野,屈多幾筆。

引用:
Originally posted by tamalemon at 2010-3-18 16:46:
你咁情形... 4核冇乜用

其實平平地Intel Core CPU
加Intel chipset板板
再加一度SSD
夠晒快
又唔係要同人挑機斗分
夠膽講4春係PS剪片冇用?

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-3-18 16:48:

CPU肯減價, chipset都唔會點減
Intel係咁架啦

引用:
Originally posted by tamalemon at 2010-3-18 16:57:
你家下用得P4
一換呢兩粒平CPU已經快左倍倍聲啦

Intel Pentium Dual Core E6500 (2.93GHz) CPU/2M BOX 盒裝 [VT]          HK$ 599.00         
Intel Pentium Dual Core G6950 (2.8GHz) CPU/3M [Socket 1156] BOX 盒裝 [ ...
買呢兩粒不如買AII X4 630,而家仲買雙春咩。
仲要冇HT又比人奄過黎。

引用:
Originally posted by tamalemon at 2010-3-18 17:00:

PS做乜先
我就覺adobe冇幾多野有4春optimized
返而高頻海量cache雙核有著數
Pentium Dual Core唔見得有海量Cache
仲有人地一心上4春,你就唔好調轉頭介紹雙春比人啦。

[ Last edited by Aware on 2010-3-18 at 17:06 ]

引用:
Originally posted by tamalemon at 2010-3-18 17:08:

如果佢話明會同時開兩隻芒同玩3-10個App/Service就 X4有So
但一般人用就高頻Core CPU爽D
其實同價下兩者效能好近

叫佢用x4刀要佢發揮到4春先得架
平價做普通野已經唔係Intel定AMD
係有冇multi-thread  ...
所以QC介紹i3
奄U就唔好推比人啦

引用:
Originally posted by tamalemon at 2010-3-18 17:11:

伸佈利益
我係Dom姐支持者
玩 x4

但就9成時間用Intel機
我都係AMD支持者黎架,我由K6-III開始用AMD,只不過而家屋企多咗部i7同Atom之嘛

引用:
Originally posted by tamalemon at 2010-3-18 17:13:

我怕會錯誤引起I/A Fans之爭

咁講啦
係hardcore 既
一定係Mac
唔關Hardware樹
係OS
Mac OS係做野好啲,不過濕碎野做得好PK,eg:用password proxy finder會hang :o)
仲有佢啲HW冇QC架:o)

引用:
Originally posted by tamalemon at 2010-3-18 17:16:

講開先講
我經驗,只講Home user / Office,呢兩粒KO x4
x4唔夠高頻,比人炒起