[硬件] RAID 問題

引用:
原帖由 愚生 於 2011-1-7 11:35 發表

支援RAID 5 = 支援 RAID 5 + HOTSPARE??

=========轉載==================
單純的 RAID 5 的確只能壞一顆,
但是RAID5 如果有做 Hot Spare的話,可以壞兩顆。
� ...
邊個打架,錯到九彩
Hot Spare係比你有HDD壞時即時rebuild,唔洗等新HDD,唔係可以死兩隻
要可以死兩隻,行RAID 6啦。
PS.Hot Spare其實冇乜用,因為隻Spare HDD唔係熄既,當啲HDD打柴果時,佢都唔會有幾多命淨

引用:
原帖由 patman 於 2011-1-7 18:16 發表
RAID 5 + 0 最少 6 只HD.
RAID 5 + 0 可以行2張RAID CARD. (你唔好話俾我知張只可以1 + 0)
其實有幾多公司要去到5+0呢

引用:
原帖由 小童 於 2011-1-8 00:28 發表

Tape
幾十粒一部Tape Library

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-1-9 20:44 發表

5+0壞2隻hdd

RAID6最好

引用:
原帖由 小童 於 2011-1-9 23:43 發表

5.25" SAS LTO4 Tape drice so cheap
Drive點夠Library打

引用:
原帖由 fo2live 於 2011-1-9 21:41 發表
2009年開始, 請用 RAID 6
如果唔係, 搵自己笨
rebuild緊時死

引用:
原帖由 fo2live 於 2011-1-10 09:29 發表
唔係因為E個問題
而係由於harddisk 容量越黎越大
當RAID 5 死一隻, 係Rebuild中途, 9成9會出error, 之後全部data會死晒

所以, 2009, 當harddisk數量開始大起上� ...
記唔記得話當R/W去到幾多GB就一定會出unrecoverable error/HDD failure?