[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:20 發表

睇SPEC 的話, 小馬馬又講得冇錯.

如果係3.2K

QNAP 219+...Marvell 1.6GHZ, 512MB Ram
同SPEC SYNOLOGY 都要加3百蚊(DJ211+)
QNAP因為firmware唔夠人少bug,所以賣唔到人地個價。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:43 發表

用nas下載野快唔快?!
我部Atom好快,部ARM未試過。

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:43 發表

仲有一點,
Synology無2-Bay款式有dual LAN嘅!
連最高階DS710+都無…………
Synology要上到DS1511+先有Hot Swap同埋Dual LAN玩Link Aggregation,其他清一色冇呢啲野。:o)
佢覺得佢個OS贏人幾條街,所以呢啲野你要再比多啲錢。:o)(不過佢行Link Aggregation既Atom機上到16X MB/s read/write)

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:51 發表

玩埋DUALLAN 禁激?
多User一定要。
水喉唔夠啲人用得慢實X,由其是做CAD果啲。

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 11:53 發表
Synology 穩定性的確強過QNAP;
有辣有唔辣,自己決定喇!

我部NAS 7x24 BT,uptime 270 days!!
全部用雲哂既我都係得呢個結論。
部QNAP用到火之後用咗4.6k買部DS411+,之後所有Service搬去Synology之後一天光哂。
而家部QNAP淨係用黎擺野。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 11:56 發表
老板問, 24-7開NAS, 比24-7開P4機, 省到幾多電?

formula 係禁計?

Sum = (Watt / 1000) x hr x day x Pr

PR ---約1蚊一度電?

P4機, 正常模式有200W?
P4 Prescott = 103W
NAS = 65W Max for system (may be excluded HDD)

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:01 發表

呢樣已經夠殺 la
所以佢冇Hot Swap同Dual LAN都照買。
啲客既QNAP要定期reboot,唔係既話啲service會因為Memory Leak瓜哂:o)

引用:
原帖由 小馬馬 於 2011-7-16 12:02 發表

簡單D,
當NAS vs P4,耗電量大約相差160W,
即係run 6小時就慳一度電…………

7x24,一年慳 1460度電。

長開PC除非你特登整部Netbook Spec既機,唔係既話File server一定係NAS慳電。

引用:
原帖由 rickywk 於 2011-7-16 12:05 發表

一度電而家大約1蚊,一年即係慳$1400
家用差好遠,不過冇乜公司志在
不過同係SW RAID,我信NAS多啲

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 12:06 發表

memory leak
個log淨係「記憶體不足,請重新啟動。」我X :o)

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:07 發表

呢個品牌可以
Yup。
唔用Service就得。:o)
啲SI都係出Synology比人。
Buffalo就唔好買,中伏會中死人。:o)

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:10 發表
請問呢隻 NAS 好唔好呀? THX!
DS411+II
http://www.synology.com/products ... 1%2BII&lang=cht

http://www.synology.com/ ...
同我隻一樣,係CPU由1.67GHz上咗去1.8GHz。
價錢照係4.6k瓜。
HDD打爆4 隻3TB就perfect。
唔好用慢HDD,會浪費機能。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 12:14 發表

禁PK
QNAP 寫得差?!
係。
個客仲要係做CAD,搞到要set schedule restart :o)

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:15 發表

我 PLAN o左今年內想出呢部野 + 4x2TB hdd, 應該行 raid 0+1, 主要係想有強勁 bt 功能 + 開 ftp
賣街價 $5398
http://www.price.com.hk/product.php?p=128252
RAID5算啦。
RAID1+0唔會再快啲,你快極都係~100MB/s,除非你自己mod到Dual LAN
X而家貴咗咁多既?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-16 12:21 發表

個LOG係自己彈出黎叫ADMIN RESET?
Yup :o)