[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:21 發表

請問係 raid 5 的情況下, 3隻 & 4隻 hdd 分別大唔大呀?
你個Limit係條LAN度
所以4隻HDD行RAID5就得。
買得起3TB就3TB,因為換HDD好煩下,要佢係咁rebuild,之後又要拉大volume :o)

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-16 12:27 發表

果 d 3TB 一定會用晒係我部主機到
主機用SSD啦

引用:
原帖由 lctang 於 2011-7-17 23:42 發表
同砌 PC 行 home server 有咩分別 ??
1:ITX要多HDD case難搵。
2:要底板有RAID5/6仲難。
3:加RAID卡冇槽加,有都食電食死你。

引用:
原帖由 lctang 於 2011-7-18 00:25 發表
raid card 都唔係好食, 多十幾W
人地個system唔計HDD最多食65W喳喎

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-18 10:24 發表
只有synology 支援cifs?

down左本qnap 212 只寫行AD
fix bug都用哂佢啲人力啦。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-19 12:00 發表

對面台問, 話TPLINK 的PRINT SERVER, 係部部機都要裝DRIVER, 完左一個JOB 接另一個JOB.

但唔知可唔可以同時接禁多個JOB(排隊禁列印曬出黎)
睇隻router有幾多RAM。

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-19 11:58 發表

唔清楚, 我都係齋估姐
大廠通常print一定得。

引用:
原帖由 pk1667 於 2011-7-19 09:17 發表

尋晚係中央田見佢賣 $51xx
中央田係賣得平啲。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-19 14:32 發表

正都貴d
正都擺喳,邊有人去買。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-19 13:37 發表

又要睇ROUTER RAM?

我以為係睇個隻細細隻PRINT SERVER有幾多MB RAM
打錯,係隻Print Server。

引用:
原帖由 sunyung 於 2011-7-19 18:09 發表

有無高手知點SET
其實我就係怕唔識SET
否則都拍板買左佢
如果佢係PC,裝個乜鬼freeNAS之類黎玩囉。
MK應該識set。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-19 19:11 發表

家用. 如果唔係成日打機, 只上網
Atom淨係行NAS service既話一流。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-20 18:43 發表
就黎爆粗

印度比左個NAS我試.

個邊D人話,ADMIN係佢SET, IP佢SET, ACCOUNT佢SET, FOLDER佢SET.
咩Q都佢SET. 但係用NAS的只係我地HK.

最重要的係, SET個個人又唔係日日得閒

禁我要E 部NA ...
部機係印度?
係既話可以唔洗理班onx

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-20 21:24 發表

唔係, 係印度比左無牌的NAS試.

妖, 咩Q都唔比我SET, 我要黎做咩X

最大問題係, 我唔知佢而家SET左ADMIN 咩PASSWORD,唔係我一早將佢HK公司化左了 ...
有冇牌子?
=====================
通常NAS唔插HDD開機會冇Q哂setting。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-20 21:39 發表

下, 冇HDD 會冇曬???

D Data??
個NAS唔係吉既咩?
係既話梗係用呢招reset to factory default架啦。