[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-20 21:53 發表

我上頁講左, 冇牌子冇型號,
我都唔知邊到黎本MENU

點RESET TO FACTORY

不過今日RUN起, 都幾嘈下

仲SEARCH緊幾多MB RAM同咩CPU
佢個UI冇寫乜牌子?
==========================
整個DS411+II啦

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-20 21:59 發表

我連IP 都PING 唔Q到, 唔知佢SET左咩

連UTILITY都冇比我, 唔好話個UI係咩牌

我睇左NAS, 一粒我認識的RESET制都冇....咩Q黎GA
叫班ONX俾Admin Password,唔係搵高層同佢飲茶。
====================================
啲呀差零麻鬼煩。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-20 22:23 發表

叫老板迫佢講PASSWORD比我

唔知有冇PRINT SERVER功能了....

===============================
啲垃圾唔知有冇10MB/s

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-20 22:53 發表

如果入到nas內,除牌子,可查出cpu and ram 資料?
如只有128 MB 都順?
128MB只要User一多就PK
CPU係ARM既話再死多兩錢重
加埋垃圾OS就perfect

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 10:45 發表

冇得換了, 新printer 連photocopier, 租...好似
sharp你預咗乜Q都駁唔到

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 15:34 發表

迫宮完成.

我唔知係唔係老反nas 定oem?!

見PCB 印PROMISE
輸入HTTP://IP ...(登入頁) 冇PROMISE 字樣.
PROMISE 用的UTILITY 找唔到NAS
LOGIN入左去SETTING, 只寫NS4300, 但網頁頂冇PROMISE 字樣同公仔.
F ...
X啲老印山寨仲衰過大陸。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 15:55 發表

我發覺佢地隻nas有3隻hdd, 行raid 0 夠膽死
ONXX,用黎擺Data都夠膽死RAID0,佢地食咗屎黎?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 15:59 發表

yes, 樣似.

但我見d 網友post promise 正版4300, 前黑面後白色.
我唔係.
佢地個d 板面有promise logo, 底有一大張promitse 銀色label.
我冇q 都冇.

想問問Aware 大

1. 我發覺e 隻nas, 建立/del user account  ...
1:正常。
2:正確。
=================
試下restore to factory default,再起過RAID5再set過,可能好啲。
睇下個firmware version,睇下up唔up到Promise個latest firmware。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 16:01 發表

我見到都嚇左一跳, 可能佢地要以性能換取安全性
性能睇CPU,粒U慢你RAID乜Q都係得單位數,好似瀨屎果啲咁(LaCie) :o)

http://www.tomshardware.com/reviews/promise-ns4300n-nas,2047-3.html
睇下個UI同唔同呢個。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 16:06 發表

1. 正常

即係就算新機都係禁??

只係CREATE OR DEL一個ACC都係?
我指既係做緊setting都照樣可以read/write file。
要十分鐘先set到一樣野,比我一係reset,一係落垃圾桶。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 16:08 發表

啦, 我比你睇下佢地D 強勁SETTING

你可以睇到, UI 好似, 但冇PROMISE LOGO
直炸最新promise firmware再reset啦。
啲人懶到靜係del個logo當自己。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 16:11 發表

嚇死我, 以為新機都係十分鐘禁

我真係試左約半小時, 只係做到一次CREATE USER 同CREUATE GROUP (各一個)....
reset