[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-21 23:32 發表

禁長時間

如果我買DS411 行2隻500G 米3.X小時
SW RAID係咁。
行一次之嘛,有乜所謂。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-22 07:09 發表

要早D 做野...

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-22 10:16 發表

rUN 左一晚iNTEL NAS-PT....你猜猜幾多mb/S:shakehand
單位數

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-22 12:31 發表

RAID 0 X3

rubbish bin
老翻即係老翻,救都唔洗救。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-22 12:44 發表

2BAY 機可轉到2/4機.

4bay機只可去4機
好很正常

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-22 13:25 發表

thinking 2 or 4bay
4Bay RAID5 4x2TB=6TB
2Bay RAID1 2x2TB=2TB

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-22 14:32 發表

我想問, 如果我一開始選左4BAY, 2隻HDD, 禁起左個NAS 例如, 500G X2 (RAID 1)

如將來有需要, 想加多2隻500G X2, 想行RAID10 OR 5

係成個RAID都要重BUILD?

所有DATA都冇曬?

如果只係加HDD 都係行1, 都係 ...
Synology有得RAID1->RAID5,資料唔洗。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-22 14:45 發表

411J
411ii+

411+II

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-22 14:55 發表

禁如果有問題, transfer 只可轉atom機型?

你米話atom 機的os 係同arm唔同
OS唔同=/=partition唔同。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-22 21:35 發表
原來 DS211 可以配DX510
你睇番support model先啦,要1010+以上。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-22 22:59 發表

Shit 網頁, 整個死人DS211 入去

睇緊MENU..多數只係DS211+ 同411+ 之爭

但係想請問大大.

1. SHR 技術, 說明書話如果2隻HDD 玩, 禁可以死一隻, 禁同RAID 1有咩分別? SHR 唔洗我SET?
2. 佢有PUBLIC 比大家分享, 同HOME 比個別用戶LOGIN的.
   禁PUBLIC 內如果起子FOLDER, 都係冇得SET 權限?
3. 如果SET左HOME內有D FOLDER 係對A 君讀寫, B 就只可睇.
   禁入面的FILE 就算冇加密, B 都只可以睇到寫唔到?

thanks
1:啲所謂技術唔洗理,你2HDD行RAID1就得。果件係解唔同Size行部分RAID1。
2:有得set,不過ONX咁解。
3:Yes

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-23 10:08 發表

買左了.

裝左1,3....起緊RAID1....但係好似裝1,2會好D..?!?!

起左RAID< 我將D 2隻HDD亂放都得GA EG1,2?
點會隔個洞咁玩野?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-23 10:18 發表
原來仲有DS411 同DS410 賣
死貨

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-23 10:18 發表

諗著通風好d

之後先記得, 如果加米煩死我....

但已緊行RAID [email protected]小時
RAID1已經最快
你係買咗DS411+II?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-23 10:35 發表

唔知呀.

見到.

111(好似), 211, 211+, 701+ (好似4千幾蚊, 唔知點解2BAY都禁貴), 410, 411, 411+ II

QNAP 個D 2BAY 隻隻HDD RACK都有鎖...點解SYNOLOGY 係冇 ...
QNAP SW屎,咪係NAS加番個Hot Swap補數囉