[硬件] 有冇師兄熟NAS?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-25 09:52 發表

我回想裝WIN 2003 SBS, 睇人裝ACTIVE DOMAIN. 煩

而家我部DS411 都唔開DOMAIN, 行WORKGROUP
如果真係要攪啲Security,唯有一個User一個新Share Folder。
不過我就會同佢地講:擺上去既野全世界都睇到既。

引用:
原帖由 alextamly 於 2011-7-25 09:54 發表

set nas...畫圖..畫圈圈...

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-25 10:29 發表

唯有禁, SHARE FOLDER 自設的可以SET 密碼

THINKING HOMES 開唔開好.
冇必要。
開一個common比全世界,個acc用公司名,個Share叫Public,叫啲人自已係入面開folder擺野。
有權力人士先開新Share Folder新Acc比佢,落Security其他人冇read write,得佢有。
個home hidden埋佢。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-25 10:28 發表

而家打去SHARP問下先.

我都想問, 點解當初唔買有LAN.

搞到有一部機24小時開著..
邊個decide型號邊個要比人X

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-25 10:53 發表

但係如果個人化HOMES 關左.
禁佢D 野就放係HOME 到.
其他人都睇到?
開一個public,叫其他人用NAS時走入public開folder擺野,咁味全世界睇到囉。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-25 12:50 發表

考慮方案之一.

係正常方案。
除咗特權人士,全世界用同一folder同一account。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-25 18:48 發表

UPGRADE FIRMWARE 都係唔洗RESET一次?
No。
係Synology同QNAP最大分別,QNAP upgrade完可能會有新Bug/死setting/unmount HDD :o)

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-25 22:02 發表
煩緊SHARE 的問題.....AWARE 大大在嗎.

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-25 22:26 發表

今日部NAS 改正式實戰
但係有一個小問題.

我發覺唔知點解有D FILES, 我地開EXCEL多, 今日發覺有D EXCELS FILE, 打開佢, 會話比"其他使用者' 用緊.

但係我CHECK 曬所有的電腦, 個個時間係冇人打開相關的FILE

之 ...
乜咁多人要Access同一個file呀大佬
仲衰過我公司
叫你班友4466拆掂個使用時間佢啦。
====================================
有時未必唔開個excel就唔係開住個file,如同樣再發生,只可以去果條友部腦熄Q哂佢用緊既program,尤其是Windows Explorer。

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-25 22:49 發表

explorer 有關?

唔係呀, 係唔知邊個"用緊"
啲老細最另開完唔刪,你有冇睇過?
你公司用緊邊個version office?照計應該會顯示邊部機用緊。
========================
最終絕招,restart部機,強行斷connection

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-25 23:00 發表

D 同事好聰明, 如果有關FILE "被使用中", 會以唯讀+另存新檔.

OFFICE 2010 呵...買左好多套  如果FILE有人用緊, 係會顯示的, 因為我裝的時間, 每部機的OFFICE 都有唔同代號.
但今日見的寫法就未見詔, 咩野其 ...
http://superuser.com/questions/3 ... ing-by-another-user

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-26 12:41 發表

P X, SHARP話冇ETHERNET 配件比佢, 亦冇PRINT SERVER支援.

即係都係要長開一台機...
夠onx :o)

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2011-7-26 13:53 發表

而家解除所有個人化homes

咩都係PUBLIC, 唔好煩....最多個別要求就開多一個FOLDER+PASSWORD

不過奇, 而家D 影印機, 買左, 但又要有METER COUNT 印幾多張計錢....(TONER 好似額外買)真係唔明. ...
啲fusing同鼓同main kit唔洗計你錢咩

引用:
原帖由 lctang 於 2011-7-26 14:55 發表

windows 2008 server
$$$$$$$$$

引用:
原帖由 lctang 於 2011-7-26 17:33 發表
SMB 咪行 SMB version 大件夾低食
最大問題係一部File Server行RAID食電食到HIHI,行Windows又要打爆RAM。