[智能電話] 問Android , 請各位入

問Android , 請各位入

我見到 呢度好多師兄的手機 都係由 mobile/ n記/ se記 轉過去用 Android system的M記, h記
而且為數都不少, 咁我想藉呢個機會問下各位師兄

1. Android system 係唔係 方便過之前用開的system ? eg ?
2. Android system 易唔易上手?
3. 普遍 Android機 性價比 高唔高?

my 直覺:
普遍 Android機 的性能都好似有料到, 由music/video 支援格式可以睇到
feeling上 Android機 唔用 無限plan好似哂料

問住咁多先, 因為而家想出部手機,
要普通nokia C6 / 定係 想遠d 一次過去 Android機(當然 budget都差得多)

引用:
原帖由 刺青 於 2010-9-19 16:42 發表
問題係你預算幾多定想專登玩android
好野自己會有人欣賞的
我選 想專登玩

引用:
原帖由 叮叮 於 2010-9-19 16:59 發表

玩rom 的確好玩
但要好多時stable都好重要...
所以睇你係咩人...

像素太高睇到暗瘡???

如果玩rom 太煩同埋太易出事的, 我都會選擇安於現狀

好似我部腦唔會無啦啦走去flash bios咁

引用:
原帖由 cainester 於 2010-9-19 16:46 發表
我黎答下你啦

1. Android 上左手之後係做到幾多野....功能一定強大過非 Smart phone, 原因係佢可以download apps....
好似你所講既 support music/video format � ...
真係唔該哂

雖然Android功能真係powerful, 相對價錢上就要去到較高的價格 fair enough

咁我都係用$2K 算

想要較好的, 我會要desire, XT701, MS 咁, 呢d 就算水都要 over $3.5K, over-budgeted
都係做番個 窮學生算 筆直所限, or

等Android 大普及時, $2~3K 有部個陣 出都未遲 <---1~2 yrs later

引用:
原帖由 cainester 於 2010-9-19 17:48 發表

X10 mini
MS 好似二千尾 only
早幾個月幫我澳洲表弟買左一部
MS $2K for 2nd hand

引用:
原帖由 叮叮 於 2010-9-19 17:48 發表

等多半/1 年啦
等android 出 3.0 ...
2.1 , 2.2 都係google "玩具" 架咋
Google 想點架
3.0 又黎個大躍進?

引用:
原帖由 叮叮 於 2010-9-19 17:50 發表

講堅既
mon 太細, resolution 太low 會用電話用到無引
但resolution高, 間直又要CPU 勁先smooth
我用milestone 而家用到有D燥, 太慢 ( 我係一click � ...
ip4 is cup of your tea ? smooth ? and

how about Desire/ galaxy S ? 會唔會MS換呢2隻

youtube睇ms unbox片 ms 好似真係唔夠 smooth

引用:
原帖由 cainester 於 2010-9-19 17:52 發表

入邪教啦
我都入左
你之前用邊部? (android)

IF Samsung GALaxy S (the most powerful one as i know) VS IP4

which one ?

引用:
原帖由 cainester 於 2010-9-19 17:56 發表

Do explain
IP4 上台 幾$
水/行 又幾$

難道真係信 邪教 , 得水牛  ?

引用:
原帖由 wwiinnggoo 於 2010-9-19 18:00 發表
Ideos+iPhone 4
我覺得用左ip4的人, 唔會再睇得上under佢的機lor

而家似乎 IP4 + 無限plan =  水牛

引用:
原帖由 cainester 於 2010-9-19 18:04 發表

水牛?
永生

搞gag

anyone 有 ipod touch 4G?

你地會當佢係咩用?

Ipod T4G + IP4 會唔會功能上撞左 , 姐係多舊魚 ?

引用:
原帖由 cainester 於 2010-9-19 18:07 發表

反IP既人我覺得大部份係為反而反

好似當年明明係任天堂好玩....d人係都要玩咩 PC Engine...自己攞黎搞 (雖然都有好game)
唉, 入得邪教就得水牛 唔駛煩

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2010-9-19 22:42 發表

我由UIQ 轉ANDROID.

都係自由度大左.

我覺得UIQ 唔會大敗於S60 v5......但冇了...摺左..

仲去C6?!
都唔知咩機好 $2-$2.5 K