[硬件] APU用1600 1866RAM一問

APU用1600 1866RAM一問

有個朋友話APU就算用1600 1866 RAM都好,都要超左頻先用到呢D RAM,但我明明又見到BIOS有得SET用邊個速度D RAM,唔係o係BIOS入面SET用邊個速度o既RAM就得?D底板話支援1600 1866,意思係指可以超頻?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-17 19:39 發表
超佢個頭, 本身粒CPU就support呢d mem freq
我都奇怪緊,明明都唔見有人講話要超頻先用到,我同佢講話SUPPORT到,佢就死都同我講話呢D係FOR超頻先會用到o個D效能

另外如果用緊1600 RAM,但BIOS入面SET 1333,咁係唔係只用到1333個效能?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-17 19:44 發表

佢肯定未用過APU
YES,佢未用過的,佢只係幫人出機

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-17 19:46 發表

又係果條煙佬?
NO,但都係同一班FD黎,大家都係相識的
我之前成日覺得佢地電腦知識好勁,我講好多野都比佢地 曬,但衣家發覺根本唔係路,佢地MON唔識,最簡單O既IPS VA TN呢D都唔識,我同佢地講邊d MON靚邊d唔靚都可以照 我講o個d野,攞埋d千幾蚊tn mon黎講話靚,之前呢個fd買個topcon定viewsonic 3d mon,我同佢講呢d只係tn mon,唔係太好,等下遲下出用va panel o既3d mon,但佢根本唔覺得個mon畫質其實好唔得,仲覺得係我唔識野,以前佢用ips mon打機,明明d殘影多到死,但佢就話冇殘影,佢地唔識電視野,我同佢地講衣家d電視有倍頻可以加插多一倍o既fps,就死都話冇可能,又係 我講d野,amd o既cpu apu display,更加唔洗講,衣家兩個例子比你見到

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-17 19:57 發表

Llano / Trinity得DDR3-1333會好悲劇
都係買平o既cpu版本,加多張卡好d,好似我衣家咁

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-17 20:05 發表

APU本身就係預notebook / 廠機用
我未買過1000蚊咁貴O既Display,以前D機都只係買D三四百蚊Display,打機都係SET低個解像,最少特效咁就玩到了

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-17 20:14 發表

而家咪試下lor

p.s. 幾時楂番船?
衣家真係爽到上天堂,AMD要加油,吊住命,唔好做大,賣多D幾百蚊抵玩CPU,等我三四年後又有平野玩

預計,一陣又會開船

話說,BF3開曬D特效,畫面好似好多霧咁,反而唔開特效,畫面好清晰,唔開特效好似仲好

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-17 20:25 發表

D特效,感覺仲假左

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-17 20:26 發表

唔出奇
感覺都係支援多D多邊形重要D
衣家D DISPLAY其實支援到幾多多邊形?
以前遊戲主機好睇重支援幾多多邊形,但DISPLAY CARD好似冇講

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-17 20:30 發表

而家shader已經唔係單睇三角形了

遲早都會轉ray tracing
衣家唔係好多GAME都有做埋光線?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-8-17 20:35 發表

而家仲係triangle, 但係10年內會轉ray tracing
即係又要睇清楚先好買DISPLAY

引用:
原帖由 dom 於 2012-8-18 02:58 發表

應該係開左 Motion Blur
我都 Disable 左
唔係呢個,係D煙霧o個d感覺

話說amd個播片色水,好似會自動套用埋去youtube o個d網上影片,好正