[相機攝影] Canon Evil機

引用:
原帖由 siupy 於 2012-7-24 01:54 發表

咁搞不如學sony玩半透
有乜分別
D人想直吉,部機自然要大返

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-24 08:41 發表
即係其實..OM 的4/3 同埋M4/3 都係要加ADAPTOR?
SONY ALPHA MOUNT 同NEX MOUNT 都一樣要加ADAPTOR??
除左睇個mount o岩唔o岩插,仲睇法蘭距,機身法蘭距短,可以加adaptor,機身法蘭距太長,加adaptor好易冇無限遠

4/3去m4/3我唔知,但alpha去e就一定要加,而且係連法蘭距都加長埋,如果唔係就只要好似單反玩m42鏡咁,個接環可以做到鬼咁薄

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-24 14:53 發表

要慳位就唯有買過晒 d EF-M 囉!

噢!要加返句............咁我使乜買你 CANON。:funny

http:// ...
買CANON,就因為CANON呢5個字囉

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-24 15:07 發表

咁又唔好咁講
如果你支支 L 鏡
要你轉會都唔係一件易事
L插nex冇壓力

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-24 17:21 發表

到咗今日, 仍然唔捨得拋棄佢地
所以一路都等Canon 出冇反
希望個body 可以造得輕身D
重新攞佢地出街用下
點知~!
要SENSOR大又要輕便一定頭大身細喎,NEX頭大身細都比人插左好耐,不過到CANON就唔知點解班死忠話冇壓力I DON'T CARE
再唔係頭大身都大

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-24 18:00 發表

全手動?
個光圈有冇得調整?
有峰值對焦,好好用的
光圈應該冇架啦,睇下有冇廠出到有PCB版本控制埋光圈,不過應該都冇乜可能

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-24 18:53 發表

有人話CANON會放棄千位同百位數o既APSC,直接用EVIL代替,做定心理準備轉mount

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-24 20:31 發表

佢應該會強化佢既APSC DSLR系列
佢肯先偷笑,衣家部650d先追返SONY A580個規格,粒芯片處理速度仲係慢過SONY

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-24 23:53 發表

就算新版都無SONY a mount
tokina間野係唔係好細,玩唔起pentax sony om

引用:
原帖由 ivan15 於 2012-7-25 00:02 發表

係..
最大一定係SIGMA
其次係TAMRON
最細一定係Tokina
Sigma d用料,感覺完全比唔上龍仔

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-7-25 02:08 發表

以前Sigma的確感覺次龍仔一皮,
不過近年幾支「省招牌」鏡,例如70-200/2.8、85/1.4都好掂!!

就算我支8-16唔係EX series,質素都收貨。

http://discuz.servebbs.com/viewthread.php?tid=24117 ...
畫質我唔會質疑,但用料真係覺得差,成日都見人話甩皮掃牙

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-25 14:13 發表
M4/3, NEX已有EF mount, 仲有電
http://www.engadget.com/2012/07/ ... our-thirds-and-nex/
好似可以set埋光圈

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-7-26 09:49 發表

即係M43/NEX 可以用任何的EF鏡?

EF-M?

有AF?
用入面個內容回你
用ef鏡要手動對焦,有時又冇得set光圈,衣家咩年,1930?

引用:
原帖由 lorym 於 2012-7-26 13:53 發表

可能有人覺得咁先好玩。
講起M mode,識得D小朋友,有錢到買得起5D2黎玩,o係度講話用M MODE自己set快門影出黎張相係同A MODE唔同,但個小朋友係睇住部相機入面個測光錶黎set快門速度,同佢講話咁同用A MODE有乜分別,佢個快門完全信個測光錶,A MODE自己加加減減個EV都控制到個快門速度,咁同M MODE有乜分別,佢死唔信,D人真係以為買部貴機,再用埋M MODE就已經等於識影相,當正自己係大師

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-26 14:13 發表

個測光參考性質黎架喎
佢唔明M MODE個測光結果,咪同A MODE一樣,都唔明點解係都覺用M MODE影出黎係唔同,用A MODE加加減減返個EV咪得囉,係都話M MODE手動set快門影出黎靚d