[硬件] 請問企業版 hdd 係唔係好 d, 無咁易死架?

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 19:40 發表

大家點答都話廢話,
其實你呢個post就確確實實係廢話喇!!!

你知唔知所謂「企業級」HD有高D嘅 MTBF,
個MTBF點計出黎先????

咪又係機率!!

一講機率就話廢話,咁你去買隻有1000000 MTBF嘅企業級喇,
係唔會壞咖! :cry ...
咁平買兩隻500gb黎bt搏個彩數仲抵,反正bt啫,又唔係用黎back up,要咁大容量做乜

引用:
原帖由 469394 於 2012-9-15 19:46 發表

我就係想係單隻 hdd 的情況下降低呢個機會率, 唔該你望清楚我係 #1 問 d 乜 + 我 list 我心目中的 choice 先再 reply la
你打算做動物機

我衣家打算,都係用裸族/外置HDD,BACKUP時插一插電,BACKUP完收返起,務求令到個HDD最少損耗

我等緊3TB降到800樓下先出手

引用:
原帖由 62561 於 2012-9-15 21:30 發表

BigFoot停產之後,買過所有3.5吋硬碟,不論牌子,三年內一定入廠.
不過咁,而家仲有3隻IDE硬碟(一隻WD 500GB,一隻日立500GB,一隻Seagate 750GB)..
兩隻SATA 7K1000.D,另外一隻7K1000.C 500GB滿兩歲生日冇耐就瓜左. ...
其實仲可以熄左D咩功能令到隻HDD長壽D?
WD就熄個自動噪音管理,咁死雞又要熄乜?

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-15 21:45 發表
Planned obsolescence
http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence

好多大公司都系咁做, 一年 或 一段時間 就換, 唔理好壞
換過曬D HDD

引用:
原帖由 小馬馬 於 2012-9-15 21:58 發表

係!
因為同一批碟同時買,life cycle差唔多,好大機會同時死!!!!!

就算行RAID,就算有 hot spare,同一時間死幾隻,整個SAN會rebuild到呆呆滯滯……………

我舊公司就試過,
兩座EMC SAN tower,總共過百隻36GB SCSI,一次過死五六隻! ...
過百隻死五六隻,qc合格