[硬件] 部 X100e 應該真係設計散熱不良 XD

部 X100e 應該真係設計散熱不良 XD

http://forums.lenovo.com/t5/X-Se ... problem/td-p/241060
似乎係 Lenovo 設計 X100e 個陣個散熱唔多夠頂
我部 Dual Core 已經算好d , 80C~
見到Google 找到有d case 長行 9x C

睇黎Design 散熱個度散熱不良.....
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 愚生 於 2010-8-29 13:24 發表
XD X100E 唔係慳電CPU 黎既咩?
L625 = 18W TDP
問題係 Lenovo 應該預唔夠散熱....
因為見網上有人嘈 低 3W 既 Athlon Neo MV-40 (單核) 一樣有.....

我拆機見到條導熱管係膠面 + 鋁, 會唔會散唔切呀
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

其實 Lenovo 如果要整 , 又唔想 Recall 部機既話
補救過熱問題肯定要增加成本了
因為有老美用家都嘈 , 點知 部機 L325 (Dual Core) 回廠整 完翻黎變左 MV-40 (單核, WTF Downgrade?!)

- CPU 散熱
換左條導熱管 做銅導管,  唔好包黑色膠 ....
手頭部 小鏡號 ( Fujitsu Lifebook S2210) 全條銅導管 + 大 heatsink 係出風口

- 抽風把扇仔 似乎無乜力水..... 換把大風流d 既吧  
最好就跟埋換 導管 一次過整 , 見佢個位 一份過......

- 機底既 "透氣洞" 整多d 係 CPU 位附近
呢個最少成本就可以整到 (換左個底蓋) 但係幫唔到幾多

天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 賓尼._. 於 2010-8-29 13:44 發表

都唔明點解要包膠
我都唔明點解咁整......美觀d ?
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 leyland1989 於 2010-8-29 13:44 發表
我部野真係長期70-90度..
我部小鏡號換左 GC-Extreme 之後低左 3~5c
(其實有保的, 因為拆出黎清塵順手換埋膏 , 反正原裝都乾晒)

最大問題係 X100e 有保用, 同埋個位得原廠先識拆

天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 469394 於 2010-8-29 13:46 發表

即係真係膠?
cost 問題吧
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 leyland1989 於 2010-8-29 13:52 發表
我部野過左保了.. hp一年保.. sosad
我等bobcat出.. 換laptop
等 Bobcat 吧
天然系長髮眼鏡娘 最高