[硬件] AMD問題求救

引用:
原帖由 rai 於 2010-9-2 23:46 發表
AM3既cpu行唔到dual channel ddr2-800??
我粒a ii x 3 445一插兩條800就開唔到機
插2條667 or 單條800都冇事
換返粒a64 3200+ 就完全冇事
咁其實係粒u有事定係塊板 ...
AKX Extreme ?
請更新到最新 BIOS
1.Update PXE ROM to 2.31.
2.To solve the problem that Memory capacity is incorrect in the POST if use 4GB memory or above.

http://www.magic-pro.com/driver/bios/AKXExtreme.htm

天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 rai 於 2010-9-3 00:25 發表
BIOS已經係最新....
個情況係2x 1GB ADATA同 2X 2GB ST 既ddr2-800都係開唔到機
用2 x 1GB ADATA ddr2-667就好順利冇問題
每條ram都單獨用唔同既槽插過試過, 都冇� ...
- MP 板唔多夾 ST RAM
- 兩條 1GB A-DATA 係咪同Chip ? 可唔可以睇下係咩 Chip
因為有d chip 唔知點解唔夾板的

Athlon II x3 445 係肯定唔會行唔到 DDR2-800 , DDR2-1066 都行到
我個人覺得

- 板唔夾 RAM 行
- 粒U DDR2 IMC 有事
- RAM 有問題

天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

如果都唔得既話
你試下囉塊板上 MP CS 吧
無記錯 佢地都係用 A-DATA RAM 1GB x2 DDR2-800 的
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 rai 於 2010-9-3 11:27 發表

已經clean左幾次

兩條1GB A-DATA係舊款紅殼, 唔知點睇佢咩chip....

- 板唔夾 RAM 行 <---同一塊板用AM2既A64 3200+插相同既RAM就冇事, 咁應該唔� ...
如果係咁 有可能係板唔夾 RAM
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 rai 於 2010-9-3 15:14 發表

但係換左U就冇事喎, 咁都會係板唔夾RAM?
我成日都覺得, IMC係U入面, 就應該小左板唔夾RAM既可能
MP 之前有D 板 夾 Hyrix 2GB DDR2 RAM 有問題 , 要新 BIOS 先開到機行 Dual Channel
重有一個可能就係 CPU AEGIS Code 唔update / 唔完全支持新 Stepping CPU
天然系長髮眼鏡娘 最高