[硬件] 又話 Haswell 完敗 APU ??

引用:
原帖由 Puff 於 2013/3/25 20:24 發表

齋講 Opteron。第一粒 Opteron 出果陣的確係巔峰期。因為相對果陣既 Intel,大家心照。
依家 AMD 係伺服器市場既景況故然有一部份原因係因為 AMD 自身執行力問題,但係相對而言 Intel 都從歪路走返上正軌 (由 Nelahem  ...
Faildozer 架構原意其實就係用 更少die-size 渣出更多線程性能
Server 上用理論上 好過 "HT"
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/25 20:26 發表
我咪講左
最大問題係個 BOARD , 鍾意亂咁黎!

你有無見 Intel 同 N 記係咁換 CEO 又轉高層架
A 記係近5年係轉左兩次 CEO, 重未計裁員 換中層都一大堆人名
群雄無首, 份job 都唔知保唔保得住 比你係兵仔都無心巒戰啦

Current - Rory Read  ( Aug 2011 ~ )
Past    - Dirk Meyer (July 2008 ~ January 10, 2011)
          呢個重要係 Faildozer 大災難其間 比人突然兜 ,如果你個陣有睇 No.1 同吹部
          我係 AMD Board 得最火滾, 我重要係同期賣出所有 AMD Stock
          講過個 Board 繼續亂黎就真係 AMD RIP @ 2015
Past    - Hector Ruiz (曾經話佢玩死 AMD , 依家睇翻花錢當年買ATI , spin off GF 其實又唔係錯)
          佢係錯在 IDF 去踏場, 後果就係 Intel 用 Conroe (Core 2) 打到 AMD 無得再翻身
          (未來都無咩可能)

天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/25 20:31 發表

當年我有諗過買OPTERON SERVER, 但時間唔岩冇買到
唔再講人地公司點, 又冇錢落袋

但一點就係, 市場反應好多時都係有原因既,但唔係咁簡單一樣,兩樣原因 ...
我緊張係真係有錢落過袋
AMD stock 為我賺過 
- 1x 128GB SSD
- 1x HD7850
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/25 20:34 發表

岩呀, 所以我咪QUOTE 番你講既野囉
依家見 Rory Read Execute 得算唔錯
AMD 個 Board 唔該唔好再亂黎啦.......再亂黎 AMD 真係 RIP
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013/3/25 20:41 發表

但係賺唔到錢
其實賣 Supeercomputer 係為名, 一張唔係賣到 $5000 USD 的
Intel 既話有咩所謂
鬥錢多 鬥 R&D , N 記實唔夠 I 記玩

A 記唔直接同 I 記爭係各有各做之嘛 ( 比 Core 2 打到一沉不起重唔夠咩 老黃似乎重未識死 )
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/25 20:43 發表
http://www.green500.org/lists/green201211
睇埋GREEN 500

Green500 Rank        MFLOPS/W        Site*        Computer*        Total Power
(kW)
1        2,499.44        National Institute for Computational Sciences/University of Tennessee        Beacon ...
我頭先咪貼左囉
都話 I 記 Phi 最高 性能/功耗比

我唔會否定 I 記做呢樣野做得唔好架
CPU 已經睇得出啦
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 siuba 於 2013/3/28 02:34 發表

AMD其實最大問題一個字.."錢"
佢有intel咁既財力依家應該唔會搞成咁..
唔係錢, 最大問題係 AMD 個 Board !
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 siuba 於 2013/3/28 02:42 發表

話時話dirk去左邊..
我都想知
好似去左 間 Startup
http://www.prweb.com/releases/Di ... s/prweb10000237.htm
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 Puff 於 2013/4/1 14:32 發表
搵料途中無意中發現。
http://www.youtube.com/watch?v=Gsm7q2ORXbU

Late Edit: 原來前面 qc 貼過。

-

另外按照 AMD 既 blog post 所講,AMD 係 CAD/business. 市場持續努力中,更多既 ISV 認證,更豐富既產品 ...
聽住先啦
Driver 都未整好 就推新野
天然系長髮眼鏡娘 最高