[硬件] RX 480 Review

RX 480 Review

https://www.techpowerup.com/reviews/AMD/RX_480/

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 KvCC 於 2016-6-29 21:22 發表
有好多TEST其實只係同970一樣/快970少少
有D失望 等咁耐既結果只係一張amd版970
都係咁話,同1070比亦冇性價比上的優勢;
不過應該幾受砌新機班人歡迎。

我係Nvidia,只要降張970個價到低過佢些少已經冇嘢驚

Finally decided to order one for ~2100 HKD:
at least it has ~100% gain in performance from my current AMD HD7950, plus I really only play GTA Online at 1080p.

簡單分析一下,
其實個反應咁負面,主要係香港個價定高左,
落得返正價$1900左右,哩張係最高性價比的咭,同時間幾乎所有主流 game都做到1080p60,而價格亦門欖唔高,砌新機其實係好好的選擇。

但係如果已經用緊970打上,就當然冇乜驚喜;
到頭來係期望太大,並唔係佢産品定位有問題。(全世界,包括我,都想有奇跡)
對比下1070性價比唔差得遠,升級的話佢更為合理,係你想花幾多錢,買幾快而已。

個 over PCI-E spec問題可能有少少憂慮,不過其實你如果用過AMD超過下79x0,個 power consumption一樣係會過哂個 spec,而家上到16xW,安全上都未算過份,6-pin頂到120W,當然睇返 performance per watt就相對令人失望,Pascal完全係外星技術。

最後就要睇下1060生唔生性。

引用:
原帖由 KvCC 於 2016-6-30 15:15 發表

7950用家表示可能上1070算
480都係得970速度咁上下
480X可能都唔會快太多
我都係用緊7950,之前都係想買1070,但一來暫時唔想花太多響上面,
二來長遠來講,唔知道VR,高解像度同 direct x12會對新咭要求點,而家有些少過度期咁,最後都係買480當睇定啲先,反正佢夠快俾1080p,而相對於7950都快左近一倍,平小小玩住先

引用:
原帖由 kevinyuri 於 2016-6-30 19:53 發表
如果我換卡都應該係換rx480
一嚟抵﹙4gb),二嚟1060實唔會平,三我張6850就快打殘
留意返,4GB 版的RAM慢15%左右,詳情可以睇返 Anandtech

http://semiaccurate.com/2016/07/ ... olting-amds-rx-480/

睇來其實個 configuration雖然 marginal,但都好接近 optimum