[硬件] HomePlug vs 外置天線Wifi Router?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-17 13:33 發表
E3000 signal 弱.

以前HomePlug 85Mbps 時代用過但1年幾就死左了.

而家房的notebook, 2.4ghz 得3-4格, 約幾十mbps. 改行5ghz 只有2格, 100mbps 都唔過.

如果係咁, 重去homeplug 好定換勁router?

因為e3000 flash ...
homeplug 個ping 都好高~
一係你早間加個REPEATER~
如果唔係都係HOMEPLUG LA~
一係上淘寶BID O的平平HOMEPLUG~
我用過OK GA~

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-17 13:33 發表
E3000 signal 弱.

以前HomePlug 85Mbps 時代用過但1年幾就死左了.

而家房的notebook, 2.4ghz 得3-4格, 約幾十mbps. 改行5ghz 只有2格, 100mbps 都唔過.

如果係咁, 重去homeplug 好定換勁router?

因為e3000 flash ...
要唔要換隻平覇試下

我用左好過e4200

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-17 23:43 發表

whichi?

有VPN?
Mw4530r

No VPN
But u can change to openwrt. But I dun know how to use

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-17 23:43 發表

whichi?

有VPN?
或者你買多隻router做ap

大陸有的三天線好平
一百人仔咁上下

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-18 08:54 發表

做ap, 係唔係是但牌都ok?

tplink個d extender ok?
唔係用extender

係直頭買多隻路由set做ap mode

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-18 10:54 發表

如果找舊router 做ap, 要找隻支援n 的lor ?!
洗唔洗同牌?
定係是但一隻都得?!
但咁樣做ap, 放係pc2個邊, signal 會強好多?

定係要一隻weak 的係router 位, 做ap的強d wifi 的model? ...
唔駛~
駁條LAN 線咪OK LO~
你其實係條走廊要多O的WIFI 訊號就OK~
你將個SSID SET 做同E3000 一樣既SSID 或者唔一樣都得~
SET 做唔一樣咪TEST 到個分別~
如果SSID 唔一樣的話~
CHANNEL 梗係唔同最好~

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-18 11:35 發表

但係我就算加AP, 都係加係PC2個到. 咁PC1 同走廊信號會大增?
因為牆都係實心牆, 唔係木板, 又唔薄
唔係,加ap加係路由器到,唔係加係pc到

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-18 11:36 發表

http://www.tplink.com/en/products/?categoryid=1246

TPLINK AP...150M
Fast 同mercury 同tplink係同一間公司,請放心使用

引用:
原帖由 jackli 於 2012-10-18 11:55 發表

MERCURY 真系射得好q遠....
200M 都有 = =!!
好多牆系中間...
大佬你隻mw4530用成點?

好似話有得燒ddwrt?

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-18 12:06 發表

即係如果我用lan 線駁pc2 , 可以改為先駁ap, ap出pc2?
你有LAN 線係PC 2 個位?

一般做法
ROUTER-->AP--> WIRELESS TO PC 1 AND PC2

引用:
原帖由 jackli 於 2012-10-18 13:16 發表

我有一日等lift用電話..
奇怪? 點解有wifi....
但系我住果度離lift 系超遠,,  (50M以上 直線距離 有超多牆..)
但真系收到... ip4 兩格... 用chrome 仲好順添....
但系我openwrt 只系開到 50mW.... 但其實可以開到5 ...
多謝報告~

不過我唔識玩LINUX~
所以唔會識用OPENWRT~

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-18 15:36 發表

只係拉一條線入PC2 房. 係咁多.

PC1 (最遠) 冇線去
咁個AP 最好咁駁
ROUTER-->PC1 SIDE -->AP-->LAN TO PC1
                       -->WIRELESS TO PC2

引用:
原帖由 DICKXDV 於 2012-10-18 18:12 發表

AP得一個PORT...

先駁PC?

定係找個ROUTER 有AP 功能,?
router with ap function  best