[業界消息] Intel話請Raja翻黎整獨立GPU

Intel fab 整曬nand 同optane 好過啦

引用:
原帖由 BlackBird 於 2017-11-10 11:28 發表

intel 唔會用自己edge node fab做flash哩d無成本效益的野
Optane 唔係用最新製程
最新當然係要留比CPU GPU 呢啲
佢啲廠唔會通通都係14nm, 舊底果啲如果拎黎量產optane 搶生果單都肥啦
當然,做唔做又另一回事

引用:
原帖由 Aware 於 2017-11-10 23:06 發表

生果單水位極低,睇死佢唔想Mac變AMD先繼續賣U俾Apple。
想拖mac 唔轉arm 住咋 sosad

引用:
原帖由 Aware 於 2017-11-11 10:10 發表

佢仲玩IPC增長=0既話生果一定飛
其實都忍夠啦
呢單Intel AMD 配
一來要應對NVidia
二來要應對Apple
格離台仲係度話生果只佔pc shipment 唔夠一成
無咁大影響力夾到Intel 做野
之但係生果呢一成,差唔多食曬啲premium market 呢又
A11X 配強化版 in house GPU
我其實好奇啲graphic patent 係邊面黎
AMD 定Nvidia 還是PowerVR
POLARIS embeds Intel Core Gen8
只可以頂到年零
A chip 都仲講緊3成複合增長(先唔好理堆左幾多core, transistors, die size)

引用:
原帖由 qcmadness 於 2017-11-11 14:01 發表

關Intel咩事, Apple賣US$10000, Intel都唔會收多d

Apple A11再上就會用勁多transistor, 而家已經大粒過Zen / Skylake
生果堆transistors 唔係第一日
個CPU 唔會再有好多增長
但GPU 就另一回事

引用:
原帖由 qcmadness 於 2017-11-11 15:49 發表

GPU勁食transistor
Tim Cook 講明黎緊GPU 會保持到增長
而家轉左in house
佢點堆都得
當然成本功耗平衡
等佢搞
呢粒A11現時未發揮曬出黎
我估到iOS 12 又會有啲野放出黎

引用:
原帖由 qcmadness 於 2017-11-11 21:31 發表
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?295056-News-Intel-Hires-Raja-Koduri-to-Develop-Discrete-GPUs-This-Time-for-Real&p=5262338&viewfull=1#post5262338

Vega 叫可以同1070 打平手囉
慢對家成兩年先打平手
老黃fatfat 啦
但生果無選擇下都要用vega for iMac Pro
但另一方面用eGPU 去將個最易壞,最可以成日更新既既硬件外判出去
但啲driver 唔知點處理,涉及好多硬件加速既問題

引用:
原帖由 BlackBird 於 2017-11-14 09:06 發表

Optane=20nm
Intel 家下啲閒置產能都唔知做咩
做chipset 又用唔曬
Optane 似乎良率終於得,開始有實物賣街
啲fab 盡其用又未必搵最多既
Intel 而家都樣樣沾沾手