[硬件] 緊急求救之二

緊急求救之二

返到屋企,再用coolermaster試,唔得,都係一開即斷電

用公司牛魔王,情形一樣

瀨野喇,唔通板/U/RAM有事?

拆RAM,一開斷電

拆埋HEATSINK,一開斷電

拆埋CPU,一開斷電........

換POWER CORD再試,都係斷電.........

咁係咪即係塊板有事呀?

引用:
Originally posted by ngotto at 2010-7-13 22:42:
帶哂成set野落正都試
問題係我板/U/RAM係COMDEX買,CASE同牛先係正都

引用:
Originally posted by 愚生 at 2010-7-13 22:57:
我覺得係電源線問題!..........換左佢啦
我換左宜家用緊部機條電源線試都係唔得....我覺得係塊老母板SHORT到野.....不過唔知係咩.....

引用:
Originally posted by KvCC at 2010-7-13 23:21:
有冇用機箱
已經無用....都係咁

引用:
Originally posted by KvCC at 2010-7-14 00:00:
轉下4pin/8pin
我之前都試過砌新機係咁自動斷電
唔係好明.....我宜家剩係插20+4 同4PIN........

引用:
Originally posted by dom at 2010-7-14 00:11:

轉過隻拖板
拖板都試過幾隻......電源都試過唔同地方

宜家諗住拎返公司試.....唔得就收工去換.....

引用:
Originally posted by dom at 2010-7-14 00:23:

咁奇怪......但係你另一個post 話公司試無事
係隻牛無事......

我諗係有野short到,隻牛先自己斷電......

隻雞牛無呢d安全野咪唔曉斷電

引用:
Originally posted by qcmadness at 2010-7-14 00:53:
唔夾牛

我已經用牛魔王HE-320試都係咁

N年前雞牛無停但係LOAD唔到BIOS,所以應該係雞牛唔晚停......

最新消息.......全部PARTS無問題

有理由懷疑case條power線本身有問題或者比我唔小心拉斷左入面

用螺絲批黎開機就乜事都無

唉,唔理喇,今日去ssp買個cheap箱算.......有無介紹?

引用:
Originally posted by bebe2803 at 2010-7-14 11:50:
而家火牛 d 線會插錯 插少機會應該唔大

唔係上面講既原因既話... 我估係隻牛唔夠力 ?
我已經分別證實過所有parts無事.........

惟一同我試唔同既就係我撻機係用機箱條power線.......而我公司試就係用螺絲批.........