[硬件] AHCI 同 RAID 有無得共存?

AHCI 同 RAID 有無得共存?

照copy返no.1個post過黎
先講手頭有既野
Plextor m5s 128gb x1
OCZ V2 60gb x1
死雞500gb x2
老母板 ASUS M4A87TD-EVO

尋晚裝WIN7,4隻插晒落SATA PORT 1-4,BIOS揀RAID,裝WIN7前LOAD左RAID DRIVER,OS裝左落M5S。兩隻死雞行RAID 0。

入到WINDOWS,行AS SSD發覺超慢,分數得2xx.......爬文話可以改REGISTRY 將MSAHCI由3改0再REBOOT入BIOS改行AHCI,但係改左AHCI就連WINDOWS都LOAD唔到,會BSOD再REBOOT,BIOS點都要SET RAID先入到WINDOWS。

有無巴打可以幫手解決問題?

見到有d文話要裝windows時剩插ssd,之後先插返其他hdd,咁樣會有幫助?

bios sata port 分1-4,5-6,1-4 可以set raid/ide/ahci,5-6就只可以set ide 或者跟1-4 set raid/ahci。

白痴ssd新手問題,可能講得1999,希望大家照樣幫忙

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-3 13:01 發表
限死左,一係行AHCI,一係行RAID
如果係咁,今晚返去唔插兩隻死雞剩插兩隻ssd再轉ahci行先,搞得掂就將兩隻死雞行返ahci算

反正之前行raid係因為隻v2得60gb唔夠用

宜家有隻v2可以裝d無咁重要既program

引用:
原帖由 rickywk 於 2012-7-3 13:36 發表

我睇你要重新裝個windows...
重新裝?都無咩問題........試完唔插死雞bios轉ahci先,唔得就重裝

重裝WIN7,唔行RAID,剩行AHCI,隻M5S有返730分,我諗叫OK左掛,但係發覺隻OCZ V2趺速得好利害,得返3XX分

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-3 23:51 發表

你要用番microsoft個ahci driver
點樣可以揀?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-4 00:15 發表

裝置管理員 > SATA controller > Update driver > 自行安裝
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-4 00:20 發表

AMD SATA Controller > Update Driver
佢無得比我update.....話係最新.....

仲有有無人可以話我知呢個咩黎.....照計所有DRIVER已裝.......

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-4 00:24 發表
Asus MB?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-4 00:23 發表

手動更新 > 自己揀driver > Microsoft
佢有個標準ahci driver.....係咪揀呢個?

不過其實佢會好過amd果個?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-4 00:27 發表

好過
試下先

標準AHCI

AMD AHCI

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-4 00:56 發表
NCQ係Microsoft Driver做得好d
就咁睇分似AMD DRIVER 好D,4K分高D

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-4 22:31 發表

咁用Microsoft driver順唔順d?
我用返amd driver,其實好似差唔多

不過用返隻ocz裝隻online game,好似無以前咁爽,以前就咁用IDE........