[硬件] 買咩router好

引用:
原帖由 LKNim 於 2011-2-2 01:41 發表

回得真快
3rd party firmware我知,但一般用途同原廠冇分別?
好大分別

例如可以ROUTER to ROUTER , 令到同一個network有更多port玩
而且可以行 wireless repeater bridge mode

Static Route
PPTP VPN
OPENVPN
USB Printer , storage share , NAS , BT 都可以有

引用:
原帖由 bondleung 於 2011-2-2 11:33 發表
TP-LINK WR1043ND 得唔得
始終唔係行BROADCOM無咁多野玩

引用:
原帖由 LKNim 於 2011-2-2 12:16 發表

我只係普通家用,唔捨得投資咁多係network方面
咁就TPLINK果部啦

你唔會拎個USB PORT 出黎左玩右玩其實都唔使買咁貴既我覺得

引用:
原帖由 469394 於 2011-2-2 13:26 發表
咁呢隻ROUTER 又如何呀?
http://tw.asus.com/product.aspx? ... tpab&templete=2
Ralink based device, 可 DDWRT 機會不大

引用:
原帖由 Aware 於 2011-2-2 15:19 發表

因為我使用中,頂佢個肺我本身用緊和記VDSL 30M(DHCP),正常插LAN線就上到,但係個ONX firmware竟然攞到IP但係route唔到落部PC度:o)
NO.1果邊有人寫o左個set法 @ ddwrt

引用:
原帖由 toby 於 2011-2-2 17:29 發表
1043ND+DD-WRT
冇乜點HANG
不過仲用唔用到個USB PORT我就唔知
default 已 support USB printer & storage

引用:
原帖由 toby 於 2011-2-2 23:41 發表

DEFAULT係指本身TP-LINK個個?
我知DEFAULT SUPPORT呀,但係刷左DD-WRT都得咩?
我唔係好明SUPPORT姐係點..姐係NETWORK上所有機都用到PRINT/SCAN?
因為PRINT我就識呀..但SCAN就 ...
係ddwrt先有

想scan就要買broadcom based 既先可以做到

引用:
原帖由 toby 於 2011-2-3 01:09 發表

oh~
真唔方便
咁如果我要scan,又走去插番落pc呀?咁姐係有=冇
買N16

不過個scanner software我都未試過...

引用:
原帖由 dom 於 2011-2-3 14:08 發表

1043ND 我用緊
個 QoS 頂得順港女妹 d 變態 BT
點set法? 交流下

引用:
原帖由 LKNim 於 2011-2-3 17:17 發表
去完大嶼山返黎,多左兩頁...
SSP到幾多號先會開返?

媽津貼$500俾我買router,考慮緊$4xx定$7xx好...
貼多兩舊水買N16啦

引用:
原帖由 Aware 於 2011-2-3 20:47 發表
話時話我最近完全見唔到SSP有ASUS Router賣,乜事
要問下先有

引用:
原帖由 刺青 於 2011-2-6 19:17 發表
講開router
買ASUS N16 好定 白粉佬隻wzr-hp-g300nh 好
wzr-hp-g300nh d人話FLASH 左DD WRT之後, HKBN拿到ip 但上唔到網...  
ASUS N16