[相機攝影] 呢到有無人玩DSLR?

呢到有無人玩DSLR?

本人一向玩開D90 + 天涯鏡
近排轉左會,上埋7D之後就入左支70-200 4L IS,
放大100%之後...PQ果然係有d唔同...

左邊:Canon 18-200 IS 3.5-5.6 @F5.6 1/160sec
右邊: Canon 70-200 IS F4L @5.6 1/160sec

中毒喇..
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
Originally posted by sniperX at 2010-3-30 22:02:

Canon最sharp嘅zoom對Canon最雞嘅zoom.
我咩都唔識傢, 我原本係Nikon人

引用:
Originally posted by 阿峰 at 2010-3-30 22:01:
我老婆最強果部係GF1
我自己則係用佢部舊貨 canon G7
GF1

引用:
Originally posted by sniperX at 2010-3-30 22:11:

7D對支鏡解像度要求高. i.e. 18MP on apsc sensor
轉頭用部500D試多次

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-3-30 22:16:
cracker米王

我窮到昨晚賣左部DSLR
下...
呢排個市都唔係差到咁下話

引用:
Originally posted by PaTT at 2010-3-30 22:26:

我果日差d係百記敗左部EPL-1
手感唔及EP1好

引用:
Originally posted by ivan15 at 2010-3-30 22:33:
C 記人在此,
平霸一機三鏡一閃

Body: Canon EOS 300D
Lens: EF-S 18-55
         EF 50 f/1.8
         Sigma APO 70-300
Flash: Canon 420EX
我都想入返支508

引用:
Originally posted by PaTT at 2010-3-30 22:49:

我等緊nikon出新FF機
D700應該好快有replace model出

引用:
Originally posted by dx at 2010-3-31 10:44:

死啦..我過2個月去us諗住帶s5pro + t124 +問人借支18-200..如果有人有18270就仲好..
ps:我自己都有支1870
Nikon 18-200 VR2,
PQ係幾好...
不過好易入塵...
我之果支用到...鏡筒內壁甩左d野出泥

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-3-31 11:33:

真係咁易入塵?
我見呢支鏡評價都幾高喎...
d伸到貢長概鏡要好小心用

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-3-31 14:54:

我自己用 D70/D200, GF-1 就比得上佢地
未用過 D90/D300 個D, 唔敢講~~
又係cmos大細問題?

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-3-31 15:11:

以前我就睇得好重
而加我就唔會睇
大細同影相技巧無咩關係
只可以講, 有技巧既, 大 cmos 會影得更好
但無技巧, 幾大既 cmos 都會影得唔好

我自己就希望向技巧發展,
有部機可以日日帶住係身
鐘意就囉 ...
佢地講緊高ISO的noise問題

引用:
Originally posted by irvingtin at 2010-3-31 16:25:

我既意思係, 用咩機
有幾高 noise/ISO 又有咩分別???
以前 film 都係咁影
e+ d人追求高ISO,但又要PQ有返貢上下...
唔洗講...你領部2年前概DC同e+主流概DC用ISO800影一張相...已經睇到個分別

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-3-31 16:21:

其實,你用寫N牌同C牌後,覺得成像方面有冇乜唔同?
D90算唔算係部好機? (可惜仍未見D90後繼機出現)
D90算係一部幾好概入門機喇...但如果你係追Spec,追Functions...
Nikon D90 同同級的 Canon 50D都係俾唔到你...因為呢兩部機已經出左一排...

個人覺得Canon影人概膚色係nature過Nikon...

引用:
Originally posted by 河本鬼茂 at 2010-3-31 17:32:

Nature係咪淡色d? 如果想要影像鮮艷同sharp,你又推介乜?
想要味精?
影RAW自己慢慢執吧...

p.s.
你可以去MK Body Shop樓上,有間shop放哂Canon 500D, Nikon D5000, D90, D300, EP1,EPL1,GF1...出泥俾人試玩..
慢慢試下邊隻顏色岩你