[硬件] RAID 問題

RAID 問題

http://h18004.www1.hp.com/produc ... trollers/index.html

Storage Controller        HP Smart Array P410 /256MB Controller (RAID 0/1/1+0/5/5+0)

咩叫 RAID 5+0

其實我想問  學校有部份SERVER 有 5 隻硬碟, 4隻行緊RAID 5  其實1隻係後備硬碟    呢個設定方法叫做咩名?

如果新買SERVER 可以點同SALE 講我要呢個功能,同埋 HP Smart Array P410 /256MB Controller  支唔支援到?

第一誌願移民反大陸!
--------------------------------
誰都知道錢能生錢,我們所積累起來資產透過運作,
就能夠不斷帶來現金收入

引用:
原帖由 lctang 於 2011-1-7 11:03 發表
其實我想問  學校有部份SERVER 有 5 隻硬碟, 4隻行緊RAID 5  其實1隻係後備硬碟    呢個設定方法叫做咩名?

RAID 5 + hotspare
支援RAID 5 = 支援 RAID 5 + HOTSPARE??

=========轉載==================
單純的 RAID 5 的確只能壞一顆,
但是RAID5 如果有做 Hot Spare的話,可以壞兩顆。
因為Hot Spare 的那一顆是 Stand by的,當硬碟有問題時,
會即時遞補。

但是容量上就會變成再少一顆的容量。

如 4顆 做 RAID5 + Host Spare ,容量約= 2顆
如 5顆 做 RAID5 + Host Spare ,容量約= 3顆

有的高階 RAID 卡可以設定2個 Hot Spare(沒用過可以設更多的,可以請哪位前輩提供一下),
此時就可以壞 Hot Spare顆數再+ 1 顆,
容量也是 = 硬碟總數量 - 1 - Hot Spare顆數。

附帶一提,平時還是不要輕易嘗試熱抽換的功能,
如果只是要看規格一類的,或是可允許停機的的維修,
最好都是關機後再來拔。

因為不論是I牌、H牌、D牌,我都碰過掛了一顆試著要熱抽換時...
整組 RAID 5 就跟我說再見了~~~

唉!!總而言之一句話,小妹我命中跟HDD犯沖啊!!

=================================

第一誌願移民反大陸!
--------------------------------
就能夠不斷帶來現金收入

引用:
原帖由 fo2live 於 2011-1-9 21:41 發表
2009年開始, 請用 RAID 6
如果唔係, 搵自己笨
唔該晒..  
第一誌願移民反大陸!
就能夠不斷帶來現金收入

我真係好OUT
==================轉載===============

個人看法:

容量部份,
RAID 5 + HotSpare 和 RAID 6 都是 N-2 ,
沒有什差別!

容錯能力部分,
RAID 5 + HotSpare 也和 RAID 6 一樣,
最多可壞 2 顆HD仍能維持系統運作,

但 RAID 5 + HotSpare 除了 HotSpare 外只能一次壞一顆 HD,
等 HotSpare 加入 RAID 5 HD 群組並完成 Rebuid 後,
才能再壞第 2 顆,
若 RAID 5 本身 HD 組同一時間同時壞 2 顆,
那就回天乏術了,

RAID 6 則可以同一時間同時壞 2 顆 HD ,

結論是,
RAID 6 會比 RAID 5 + HotSpare 安全性來的高 !

要是我選,
我會用 RAID 6 !

==================轉載===============
第一誌願移民反大陸!
就能夠不斷帶來現金收入

引用:
原帖由 fo2live 於 2011-1-10 09:29 發表
唔係因為E個問題
而係由於harddisk 容量越黎越大
當RAID 5 死一隻, 係Rebuild中途, 9成9會出error, 之後全部data會死晒

所以, 2009, 當harddisk數量開始大起上� ...
http://bizsupport.austin.hp.com/ ... 71065/c00771065.pdf

HP Embedded SATA RAID Controller

值唔值得加兩隻 2TB HD 行RAID 1 ??
第一誌願移民反大陸!
就能夠不斷帶來現金收入

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-1-10 16:09 發表

Server environment你唔係諗住無protection下話
.. BACKUP SERVER  OK 掛
第一誌願移民反大陸!
就能夠不斷帶來現金收入