[硬件] 求平平地 amd 3核或4核 cpu+底板 or 其他方案

引用:
原帖由 poonyc 於 2013-7-26 16:20 發表

呢個價錢應該唔駛係美國買呀~
呢部叫ultra book的物體, 聽講仲要薄過mac book air

你試下3.5K 砌唔砌到i3 + 128G SSD + 芒的desktop 先
至多比你用番皂Win7...

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-26 16:25 發表

with this spec, at least $4.5k+ in HK i guess
SSD laptop, 邉可能定價低於6 K, 咁搞全綫6K以下的普通HD laptop 都恐怕變死貨

引用:
原帖由 tamalemon 於 26/7/2013 16:58 發表

SSD laptop, 邉可能定價低於6 K, 咁搞全綫6K以下的普通HD laptop 都恐怕變死貨
i mean "water" goods
BTW, the closest one is this:
http://www.price.com.hk/product.php?p=152568
$5.8k

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-7-26 16:52 發表

呢部叫ultra book的物體, 聽講仲要薄過mac book air

你試下3.5K 砌唔砌到i3 + 128G SSD + 芒的desktop 先
至多比你用番皂Win7...
睇漏左ULTRABOOK 添~

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013/7/26 15:19 發表
Acer ultrabook HK$3,550
(郵費估計US$25內)
睇你敢唔敢

No warranty in Hk
Cant install win 7, acer will provide zero support
Dont lo dim EC ....

引用:
原帖由 dom 於 2013-7-26 17:45 發表

No warranty in Hk
Cant install win 7, acer will provide zero support
Dont lo dim EC ....
買得3.5K i3 ultra book, 砌机都未得啦。 我估大學璣都冇可能。

部野咁薄估計9成全部直接上底板, 好可能得隻SSD壞左係可更換 ,仲要係acer ,  仲support 條命咩。 (聽講acer香港行貨有機會都係同冇保差不多命運 )

壞左算把啦, 唔好送去美國或大陸或台灣的acer ceter喇, 當為地球省D carbon footprint 積個陰德   

所以, 買呢D野要有勇氣, 同埋要看得開。 反正D台商、美資、大陸電腦公司冇人肯退出, 遅下又會有新的laptop要跳樓。

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-26 17:04 發表

i mean "water" goods
BTW, the closest one is this:
http://www.price.com.hk/product.php?p=152568
$5.8k
我估水貨街價仲可以平少少

問題始終係acer 播....

引用:
原帖由 tamalemon 於 2013-7-26 15:19 發表
Acer ultrabook HK$3,550
(郵費估計US$25內)
睇你敢唔敢

A totally bad idea

引用:
原帖由 qcmadness 於 26/7/2013 21:11 發表

A totally bad idea
why?

引用:
原帖由 bebird 於 2013-7-26 22:20 發表
why?
唔要保養不如買2手好過

買新野就係為左保養

引用:
原帖由 qcmadness 於 26/7/2013 22:21 發表

唔要保養不如買2手好過

買新野就係為左保養
some ppl don't like 2nd hand

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-7-26 22:21 發表

唔要保養不如買2手好過

買新野就係為左保養
你去邊樹揾3千5蚊ultrabook 二手?   
仲要你要果一刻比到ETA date你

2手好過全新?  乜鬼歪理

若果真係好想要保養, 深圳河以北的新旦有D好平的獨顯notebook

日牌, 大公司, 全国联保,三包一年。 新旦仲話冬朱保夠兩年, 唔知真定假

其實acer, toshiba等都有首年國際保用的
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

3110M 原來已經係2 cores 4 threads, ivy bridge, 2.4G, Intel HD Graphics 4000