[業界消息] AMD Issues Roadmap Update: No Breakthroughs Expected

AMD Issues Roadmap Update: No Breakthroughs Expected

妖!
重係無 6Core APU \
重有

Socket FM2+ ..........
頂!

天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2013-5-31 23:52 發表
妖!
重有

頂!
改socket又鬧, 唔改socket又鬧

改完又無咩特別 Improvement
Socket FM1 => FM2 有咩特別多左? 無喎!
AM3 => AM3+ 係為左 Faildozer 大食設計 都無話可說

你話轉 DDR4 或者 因為support 特別野 先轉 咁都有理由

主板廠已經賣少見少 出得少 AMD 板
依家佢重係咁玩轉 Socket 人地駛鬼賣佢 , 賣 Intel 好過啦

天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2013-6-1 00:03 發表
改完又無咩特別 Improvement
Socket FM1 => FM2 有咩特別多左? 無喎!
AM3 => AM3+ 係為左 Faildozer 大食設計 都無話可說

你話轉 DDR4 或者 因為support 特別野 先轉 咁都有理由

主板廠已經賣少見少 出得少 AMD  ...
要support GDDR-5

最煩係 AM3+ 你又唔出新 Chip , FMx 系 你有新 Chip 又用唔到比 AM3+
但係要 CPU Performance APU 又唔夠力 (至少我既要求唔達標)
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013/6/1 00:05 發表

要support GDDR-5
配 Onboard BGA 專用 ....
天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2013-6-1 00:06 發表
最煩係 AM3+ 你又唔出新 Chip , FMx 系 你有新 Chip 又用唔到比 AM3+
但係要 CPU Performance APU 又唔夠力 (至少我既要求唔達標)
你本身已經係power user by Intel/AMD

引用:
原帖由 dom 於 2013-5-31 23:52 發表
妖!
重有

頂!
2014 is still in the mist. 呢堆 roadmap 基本上同 12 年 reiterate 既內容無太大分別。
就有機會可以 Kaveri as a drop-in replacement of Trinity 既。畢竟 FM1 to FM2 話就話 power design 改左,所以 socket spec 都要改...。多個 + 號,換句話講可以叫係 minor tweak 嘛... 至於 GDDR5,就睇 AMD 同堆 AIB 想點推...。係 U 板分開賣,定綁埋一齊賣,仲有 SKU 點劃分。

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013/6/1 00:07 發表

你本身已經係power user by Intel/AMD
佢 AM3+ 又死極唔斷氣 又唔出新 Chipset , 用過 FCH (A55/75/85X)
你都知有幾爽
明年都出 SR 一鑊過轉晒啦
天然系長髮眼鏡娘 最高

BSN 又話新 NDA doc 無左 GDDR5 description 啦喎。我就話佢出新 revision 捉內鬼就真。

http://www.pcworld.com/article/2 ... tation-and-pcs.html
貌似呢粒係 BGA package.

另外傳聞表示 Kaveri 200-220 mm2

引用:
原帖由 Puff 於 2013-6-5 20:24 發表
http://www.pcworld.com/article/2 ... tation-and-pcs.html
另外傳聞表示 Kaveri 200-220 mm2
咁最多6組CU

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-6-5 20:37 發表

咁最多6組CU
晨早講左 8 CU. 1 TFlops.

引用:
原帖由 Puff 於 2013-6-5 20:42 發表

晨早講左 8 CU. 1 TFlops.
8CU? 咁即係一係用TSMC, 一係CPU果邊無乜用多transistor