[硬件] 又話 Haswell 完敗 APU ??

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-21 00:19 發表

Intel想x86長存
面對ARM來勢洶洶 好多野佢都身不由己

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-21 00:21 發表

面對ARM來勢洶洶 好多野佢都身不由己
Intel做iGPU唔係為power efficiency

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-20 19:04 發表

Fir...Fir...FirePro... ehh...
OPEN CL完全冇係GPGPU 上出現過

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-20 20:02 發表

協助做運算
I 記點解咁落力推 iGPU 性能

- 要打倒 A 記 APU 唔想比 APU 上到位 (A 記CPU 贏唔到係事實了, 不過GPU 就 )
- 另外方面就係 增加賣點 / Feature (例如 SB 新加既 QuickSync 唔少人係受落的) ...
可能,但實顧上,而家APU 未見到各大廠機有興趣用

就好似我上面所講, 如果IGPU 有各樣好處何樂而不為? 最重要係$$
而INTEL GPU 要改良係全世界人都知既事實,但改良幾多先夠,都只係觀點與角度

而QUICK SYNC,係IGPU 既副產品,甚至只係為左IGPU 有D亮點做出黎,塞住人把口既產物
(還記得當年NVIDIA CUDA 吹到好行轉片有幾快嗎? 只係當年到而家OPENCL 轉片都仍然不太行)

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-21 00:19 發表

Intel想x86長存
PHI 有佢既存在價值,你見INTEL AI 64 冇普及過到已經死亡就知
就算國際商用級,計價都唔只係計HARDWARE 錢, 而係仲要計埋好多不同既支出成本
所以PHI 比TESLA 仍有優勢,
當年TESLA 入到位,都係因為PERFORMANCE 太吸引

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-21 15:16 發表

OPEN CL完全冇係GPGPU 上出現過
u sure? 雖然 academic/professional 係 CUDA 主導市場,因為 tool chain 最完善,但 OCL 未至於到無既地步。

引用:
原帖由 XT 於 2013-3-21 00:14 發表

隻Phil佢想點玩真係佢先知
... Skylake 果代轉馱用 MIC 嘛,對付 HSA/future CUDA 囉。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-21 16:01 發表

u sure? 雖然 academic/professional 係 CUDA 主導市場,因為 tool chain 最完善,但 OCL 未至於到無既地步。
我唔係話OPEN CL 冇用, 而係AMD 自己都冇重點推
再者,商用頂級從來OPEN唔OPEN都唔係重要因素

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-21 16:04 發表

... Skylake 果代轉馱用 MIC 嘛,對付 HSA/future CUDA 囉。
如果真係MIC, 可能性只係想由極高到低都可以統一結構做賣點
但始終市場環境
就好似而家INTEL 仲係出家用4CORE 既原因
仍然唔係大部PROGRAMM 對MULTI CORE 有十分大優化
當然,已經比前兩年多好多

講番PHI, 其實頂CUDA 已經係一個最大原因

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/21 15:22 發表

就好似我上面所講, 如果IGPU 有各樣好處何樂而不為? 最重要係$$
而INTEL GPU 要改良係全世界人都知既事實,但改良幾多先夠,都只係觀點與角度

而QUICK SYNC,係IGPU 既副產品, ...
如果你係香港見唔到既話
主因係 香港代理問題

但係 Notebook 我可以好肯定你聽 APU 香港有得賣 亦都有唔少人用緊
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-21 17:02 發表

而係AMD 自己都冇重點推
咁點先叫重點推?好難捉摸。AMD 飛甩左 Brook+/CAL 之後就得 OCL 咋喎。
雖然事實上佢都係 (準備) 推自家野,但果件野勉勉強強都叫 built on top of OCL 啦。

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013/3/21 17:10 發表

如果真係MIC, 可能性只係想由極高到低都可以統一結構做賣點
但始終市場環境
就好似而家INTEL 仲係出家用4CORE 既原因
仍然唔係大部PROGRAMM 對MULTI CORE 有十分大優化
當然,已經比前兩年多好多

講番PHI, 其實頂CUD ...
老老實實
同 A 記仇口 點計 都唔及 N 記老黃
Phi 係用黎對付 N 記 Tesla
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 smallhonhon 於 2013-3-21 15:22 發表

而QUICK SYNC,係IGPU 既副產品, ...
係香港少, 外國好多的

同埋APU已經佔75%的AMD CPU sales

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-21 19:26 發表

咁點先叫重點推?好難捉摸。AMD 飛甩左 Brook+/CAL 之後就得 OCL 咋喎。
雖然事實上佢都係 (準備) 推自家野,但果件野勉勉強強都叫 built on top of OCL 啦。

...
阿叔不才,請問AMD有冇一件上得RACK、STACK 得埋專做OPENCL 既HARDWARE, 而又比商用級軟件公司睇中開發專用軟件呢?
又或者TOP 500 有冇用AMD 加速運算?

引用:
原帖由 dom 於 2013-3-21 19:23 發表

如果你係香港見唔到既話
主因係 香港代理問題

但係 Notebook 我可以好肯定你聽 APU 香港有得賣 亦都有唔少人用緊
希望啦,其實我冇話AMD 好定INTEL 好
始終百貨應百客,各人需求不同