[業界消息] Kaveri Info

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-17 15:56 發表

單係貴就殺左APU
你咁回應法真心無意義,同口同鼻拗無乜分別。資訊不足,你點假設我都駁你唔到架啦。
再講,貴就殺左 APU,你已經假定一定會貴到屎。我都唔知點回應你好啦。

我既觀點好簡單,4Gbit 量產得就自然係有 demand/align to GPU vendors' schedule。
就同 DDR4 ramping-up align to Intel's schedule 一樣。

如果 Hynix 同 *** 無同 NV 同 AMD 通過櫃筒底,仲點會生產 D 無 jetso 既野。

至於成本效益云云,就係 AIB 們同 AMD 既事。我知道 Kaveri 唔會無端端十卜 GDDR5 就夠。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-17 16:01 發表

你咁回應法真心無意義,同口同鼻拗無乜分別。資訊不足,你點假設我都駁你唔到架啦。
再講,貴就殺左 APU,你已經假定一定會貴到屎。我都唔知點回應你好啦。
...
唔駛多, GDDR-5 1GB貴DDR-3 1GB $100

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-17 16:14 發表

唔駛多, GDDR-5 1GB貴DDR-3 1GB $100
然後呢個 $100 咪係效能高 D 既 cost 囉,快 D 既貴 D 好正常姐。
GDDR5 7.0 Gbps 同 DDR3-1066 比相對地貴到 hihi 添。

結論係乜?都係無結論。佢點賣又唔知,cost structure 唔知,有無檯底交量價有無又唔知,現今批發價又唔知,乜都唔知,何來結論呢。

話唔定到最後唔出,可以慳返啖氣添。

引用:
原帖由 Puff 於 2013-3-18 18:34 發表

然後呢個 $100 咪係效能高 D 既 cost 囉,快 D 既貴 D 好正常姐。
GDDR5 7.0 Gbps 同 DDR3-1066 比相對地貴到 hihi 添。

結論係乜?都係無結論。佢點賣又唔知,cost structure 唔知,有無檯底交量價有無又唔知,現今批發價又 ...
OEM廠, 明知dual-channel memory會快d, 都會照用single channel
$100對佢地來講, 一定慳得就慳

你活在理想入面係好悲哀
我真係特登搵spot price的

引用:
原帖由 qcmadness 於 2013-3-18 20:06 發表

OEM廠, 明知dual-channel memory會快d, 都會照用single channel
$100對佢地來講, 一定慳得就慳

你活在理想入面係好悲哀
我真係特登搵spot price的
你特登搵既同時,我已經參考左 2 既 n 次方次。
只能夠話大家思想價值觀唔同,你覺得好 idealistic,我覺得係一個 dirty & cheap solution. 唯一結論就係呢個話題上我地無計傾。