[硬件] 你地覺得一般 RAID 1 2TB hdd 要 format 幾耐呀?

引用:
原帖由 pk1667 於 2013-3-13 09:55 發表

Z77 onboard chip

ps : 會唔會關 intel RTS 事架? 因我之前用佢去 create raid 1, 而唔係 dos 到 create
應該係RAID 1 同步harddisk問題
時間用多左, 正常, 唔多關RST事

btw, 你是否最新version?

引用:
原帖由 fo2live 於 2013-3-13 09:57 發表
我會scan完先create raid
尋晚用 hdtune pro 去 scan 有無 error, 我估應該差唔多完成 la
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

引用:
原帖由 fo2live 於 2013-3-13 10:00 發表
11.7.1.10
http://drivers.mydrivers.com/dri ... chnology-11.7.1.10/

12.0.0.10
http://drivers.mydrivers.com/dri ... chnology-12.0.0.10/ ...
hdtune scan 晒無 error, 而 RST 就係 11.6.0.3010

咁你而家係初始化好耐? 還是hdtune scan好耐?

你同一時間初始化+ hdtune, 一定耐啦....

引用:
原帖由 fo2live 於 2013-3-13 10:26 發表
咁你而家係初始化好耐? 還是hdtune scan好耐?
format 好耐 (差唔多 24hrs), 而 hdtune pro scan error 約 9-10hrs 左右

引用:
原帖由 fo2live 於 2013-3-13 10:27 發表
你同一時間初始化+ hdtune, 一定耐啦....
我係分開做 (前晚 format, 尋晚係 format 完後先 scan error)

引用:
原帖由 pk1667 於 2013-3-13 10:32 發表

我係分開做 (前晚 format, 尋晚係 format 完後先 scan error)
我會scan sector
之後quick format
最後 RAID 1 initialize

尋晚換o左兩隻 wd green 2TB 落去行 raid 1, 同時係 dos mode 到 create, 結果唔駛 8hrs 就 format 好 la, 照咁睇可能係隻 hdd 有問題喎