[智能電話] 諾基亞向Android說不

咁掉番轉講
小米賣2500, 咁三叔賣S3, NOTE 2, 賣到去 5K 依D 又叫咩?
所以我覺得用小米做比較係不合適

引用:
原帖由 符碌 於 2013-1-10 22:43 發表

擺明刻意512mb,唔係820 920冇人買,820 920 1g ram,不過同價位an機好似唔少都係512 ram
我未用過WP 機
但620係同價錢應該比andorid 機優勝

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-11 11:41 發表

我未用過WP 機
呢D價位係台机天下, 620呢D要零機價先可以叫優勝過2千蚊android
否則上$72任用一類客, 或果批只肯簽200Mb送多200M但要求特平手機一類客咁識慳, 就恐怕更難厄~  

而家我等緊MTK 4 核機
預計應該2 千唔洗

NOKIA 點打?

好啦,而家人地HW又有部W2:
http://news.mydrivers.com/1/252/252092.htm
同时其还将配备与Lumia 920一样的超灵敏触摸屏(带着手套也能操作,mate上已经实现)。
此外,还有消息还称,华为W2配备的是为4.5寸720p触摸屏,搭载的是高通双核处理器和1GB RAM(16GB存储空间),提供800万像素摄像头和2800mAh容量电池(支持无线充电功能)。

售價做到$4000 HKD.....

引用:
原帖由 ccw 於 2013-1-11 18:38 發表
好啦,而家人地HW又有部W2:
http://news.mydrivers.com/1/252/252092.htm
同时其还将配备与Lumia 920一样的超灵敏触摸屏(带着手套也能操作,mate上已经实现)。
此外,还有消息还称,华为W2配备的是为4.5寸720p触摸屏,搭载的是高 ...
華為好多機都好抵玩,但部機幾時出
唔知出得黎部920會跌到咩價位,920係香港賣得貴,唔記得越南定邊度一開賣唔洗五千港紙仲送埋無線充電器

引用:
原帖由 符碌 於 2013/1/10 22:43 發表

擺明刻意512mb,唔係820 920冇人買,820 920 1g ram,不過同價位an機好似唔少都係512 ram
正如我部 Moto Milestone 3 , DUAL Core 啦, 頂你配得 512MB RAM
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 dom 於 2013-1-12 01:58 發表

正如我部 Moto Milestone 3 , DUAL Core 啦, 頂你配得 512MB RAM
不過咁,WP同AN機,同樣512MB,WP係好夠用

引用:
原帖由 byleung 於 2013-1-11 12:30 發表
而家我等緊MTK 4 核機
預計應該2 千唔洗

NOKIA 點打?
MTK 4C v.s. S4 2C......
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-11 11:41 發表

我未用過WP 機

1. Apps 唔齊,想本地公司 (e.g. MTR, Neway) 出 WP Apps = 發夢 ... 即使有 apps,功能都比其他平台差,e.g. KKBOX...
2. 620 得 3.8" Mon,呢個年代 4" 是基本配備吧
3. 自從我部陳年廢機都 flash 到 Jelly Bean (雖然個 ROM 功能唔完整),我覺得 Android 只要廠商 optimize 得好 (e.g. SONY),中階機問題唔大,但大前題係要廠商 optimize
:)

引用:
原帖由 hamu278 於 2013-1-12 07:30 發表

1. Apps 唔齊,想本地公司 (e.g. MTR, Neway) 出 WP Apps = 發夢 ... 即使有 apps,功能都比其他平台差,e.g. KKBOX...
2. 620 得 3.8" Mon,呢個年代 4" 是基本配備吧
3. 自從我部陳年廢機都 flash  ...
咁講又唔係幾公平
1. WP 係新興OS, 當年andorid 同iOS 比, 一樣係冇apps
2. 620 新機賣 $22XX, 將貨就價係正常做法,
況且, Andorid 機4吋mon 賣2k 附近都係冇咩選擇
(有sony xperia J既, 但 單核心)

引用:
原帖由 hamu278 於 2013-1-12 07:30 發表

3. 自從我部陳年廢機都 flash  ...
我覺得3.X吋係另一個市場,而且差0.2吋基本上係一樣,解像度又無少到.
呢個Size基本上係褲袋機,4.X吋個褲袋會開始緊.
Android要做功課邊部好(4.X唔等於唔使做功課),M$就部部一樣.
Apps要假以時日,WP8先至"真正"開始,預計要1-2年先追到Android.

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-12 09:33 發表

咁講又唔係幾公平
1. WP 係新興OS, 當年andorid 同iOS 比, 一樣係冇apps
況且, Andorid 機4吋mon 賣2k 附近都係冇咩選擇
(有sony xperia J既, 但 單核心) ...
S3 Mini/HTC Desire X.
不過價錢......

Xperia J粒7227A同S4同級咩?(S1單核 v.s. S4雙核)

引用:
原帖由 ivan15 於 2013-1-12 09:33 發表

咁講又唔係幾公平
(有sony xperia J既, 但 單核心) ...
1. 相對上係新,但兩年來WP進步的步伐緩慢,對(僅有的)顧客的反饋亦未見有十足回應,盡失民心;
而家除左iOS外已有Android,大眾要出機由平到貴有足夠選擇,
WP幾乎無可能有當年Android追iOS的發展速度。
2. 個價唔係特別貴,但如果佢想用620去加速擴大用戶群,必需更加進取;而家罵多過讚,尤如叫人貼錢試用。

引用:
原帖由 Henry 於 2013-1-12 05:47 AM 發表

MTK 4C v.s. S4 2C......
MTK 4C一定唔lag?
我就知S4 2C就唔lag啦