[業界消息] SHARP 的IGZO技術解釋

引用:
原帖由 poonyc 於 2012-12-12 13:07 發表

IGZO 都好似得~
好似sharp的直情係

回復 28# poonyc 的帖子

佢而家得返日本一間廠..
國外果D收皮..

傳日本廠唔知咩事由2X%生產量... 而家去到100%全力產出..
有咩單可以咁強..
padfone2, 佢自己國內phone + tab, 仲有咩單..

回復 31# tamalemon 的帖子

SH02E好似有提..
不過無力sell..
力sell功耗低

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-12-12 12:55 發表
咁講...
IGZO @ SH02E 的功耗已經同Note II 個panel 拉近左好多...
AMOLED 天生用電少...仲要用LTPS
咁由IGZO帶來的power save 真係唔講得少
傳說係功耗低過amoled

回復 34# tamalemon 的帖子

我post左相...
不過搵唔到同AMOLED 比較..

如果是真...
咁IGZO的確不應該用係大panel...而是mobile device
除非電池技術有大提升..

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-12-12 13:11 發表
SH02E好似有提..
不過無力sell..
力sell功耗低
我覺得sharp係日本係sell得啱
iphone + ***己取下一半
架仔牌要向貼心設計吸客

智能机後日本机功耗一直係死証
一係就大大舊
極諷刺

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-12-12 13:14 發表
我post左相...
不過搵唔到同AMOLED 比較..

如果是真...
咁IGZO的確不應該用係大panel...而是mobile device
除非電池技術有大提升..
日本仔要大面版技術才能救國果下敝

引用:
原帖由 poonyc 於 2012-12-12 12:43 發表

[社論]行動面板高解析度之爭已近尾聲            

儘管面板的生意難做,但市場的成長需求卻是從未間歇,面板業者只要掌握到一些對手沒有的獨門技術,或是早一步解決良率及量產難題,就有可能成為新一代的市場王者。近年來,三星因 ...
呢D呆灣新聞, 真係唔知嚇壞, 知既反應呆滯

我係唔知既一份子

話説10年呆灣業界大乎小叫, amoled的三星太霸道, 獨佔呢種面版產能, 令台灣其它產業也受害。 追究起來原來台廠認為amoled近似技術不可靠, 不能實際用在代工標準的耐蝕。 後來政府介入, 想用舉國之力去扶持抵禦泡菜。 廠商提出台厂有的是技術, 只等大力支持去付諸應用就可以生產。  但一查之下, 幾乎所有廠商都曾經研究amoled近似技術, 亦通通善價把半路中途的研究計劃賣了, 所以會有專利真空。  政府唯有提出主動協調業界, 希望二至三年後生產高於amoled plus的技術。 所講的, 我估大約就是想LTPS近似的微驅動技術。

話説, 台灣明明是LCD面版大國。 而屏板產業一直叫苦。 若LTPS真係能夠去到台厂手, 何必政府出面搞amoled面版?

歸根究底, 就係全球現有LCD面版產能舊又過剩, 而台灣冇持續科研, 所以根本無專利技術可用~~

回復 36# tamalemon 的帖子

02E都幾好賣..

我而家睇下佢2013夏會唔會咁快推1080P

回復 37# tamalemon 的帖子

其實而家大同細都好難分...
10" 以下個sales / retail turnover點都快過大...
而SHARP的大panel 要由細panel 幫佢回下血先有機會重生啦...

引用:
原帖由 tamalemon 於 2012-12-12 13:15 發表

日本仔要大面版技術才能救國果下敝

細PANEL 賺到幾多錢....
要貴有LTPS~
要平有A-SI~

中間死得~

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-12-12 13:10 發表
佢而家得返日本一間廠..
國外果D收皮..

傳日本廠唔知咩事由2X%生產量... 而家去到100%全力產出..
有咩單可以咁強..
padfone2, 佢自己國內phone + tab, 仲有咩單.. ...
根本amoled同arm代替品缺乏, 在oem業界眼中才是***及生果獨大的原因
今日得三間公司推新一代技術, sharp先有工開
你等下全球屏板厂也有廠房升級方案之時, sharp廠點搞好了, 希望佢肯推陳出新啦

Japan display又係下下搞大佢, hitachi同epson之前d led幕又未知生死, ***的flexible displays又實牙實齒投產, sharp今次真係 ....

回復 42# tamalemon 的帖子

其實我覺得Japan Display 同SHARP話就係兩間野..
實際係點..
佢地的roadmap真係好似...出sample 都係差一個星期..

SHARP 佢單係攻低功耗細面板...
一日電池新技術未有... 一日低功耗都係王道

至於大面版可以教國的理由我理解不到...
turnover細過細panel 太多...stocking 貴...
除非開到一個新commerical use 的路...

回復 43# tat0801 的帖子

集團及地區經濟的思考, 係從整個產業鏈去考量
日本傳統產業鏈使用大面板的

冇理由投放大量國家資源去開發一項重點技術, 到頭來係幫HTC/Apple/HP/Dell呢D外國公司的產業鏈增值的吧?

4K電視, 4K 3D, 都係日本傳統產業鏈期待的出路

回復 44# tamalemon 的帖子

4K 32" SHARP IGZO 已經有了...
不過呢一刻需求..

IGZO 係細panel 耗電低 + in cell
大panel 對比而家a Si低成本

SHARP 盡地一煲...
呢次唔得就要摺...
Sharp於11日發布新聞稿宣布,預計於2013年3月上旬透過軟銀販售的智慧手機「AQUOS PHONE Xx SoftBank 203SH」
將改採IGZO面板。「203SH」原先規劃為搭載一般的液晶面板,惟因省電、高電池續航力的智慧手機需求急增,故在Sharp向軟銀進行提案後,決議更改為採用IGZO面板。