[業界消息] SHARP 的IGZO技術解釋

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-12-12 15:02 發表
4K 32" SHARP IGZO 已經有了...
不過呢一刻需求..

IGZO 係細panel 耗電低 + in cell
大panel 對比而家a Si低成本

SHARP 盡地一煲...
呢次唔得就要摺...
Sharp於11日發布新聞稿宣布,預計於2013年3月上旬透 ...
3D 都未成氣侯~

幾時到4K

回復 46# poonyc 的帖子

3D?
SHARP自己出左兩部手機..
SH12C
SH01D
兩部都係3D手機..
不過之後的SH09D, SH10D, SH02E flapship 都收返起...

3D + 4K2K 超大panel... 可以係戲院用..就仲有多少機會
不過天價姐...

回復 46# poonyc 的帖子

software

blue-ray still 1080p
you don't have 4K content

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-12-12 15:02 發表
4K 32" SHARP IGZO 已經有了...
不過呢一刻需求..

IGZO 係細panel 耗電低 + in cell
大panel 對比而家a Si低成本
D官同D企業大爺合謀想出來的東西, 到底有幾實際,  真係考起人

我一直話sharp公司D大爺就係冇厘實際~

若igzo已立即帶比日本產業光明前途, 你估d官係要求japan display定sharp先投產呢?

我一直認為佢地sharp在日本本土市場玩不惜工本去開發展示d乜, 可能代表果一刻佢個技術實際應用上正正係相反方向~

回復 48# SilverLake 的帖子

跟唔上了...
4K2K content 要有新的media 去carry...
bluray不夠大...
network speed都未夠快做streaming

回復 49# tamalemon 的帖子

咁講..
而家SHARP成個重心係中小型..
呢個人人都睇到..

至於係唔係D官想要的就不知道了..

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-12-12 15:08 發表
3D?
SHARP自己出左兩部手機..
SH12C
SH01D
兩部都係3D手機..
不過之後的SH09D, SH10D, SH02E flapship 都收返起...

3D + 4K2K 超大panel... 可以係戲院用..就仲有多少機會
不過天價姐... ...
大型panel, 多數戶外用途, 早期架仔包攬, 家下又係錯失了的市場
再一次係架仔做厂的思考死角

回復 52# tamalemon 的帖子

我只係唔想再少一個choice..
SHARP, JDI, LG, SAMSUNG...

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-12-12 15:14 發表
咁講..
而家SHARP成個重心係中小型..
呢個人人都睇到..

至於係唔係D官想要的就不知道了..
從day 0開始, 日本人掌握的panel技術都係小型方向~
佢地係官方協調下決心化不可能成為事實咁去發展LCD。
早年你可以見到財力越厚, 科技產業根據地越有食力的公司, 係通産協調下, 越係途避LCD大面版。

回復 54# tamalemon 的帖子

燒曬身家之後先去返本位...

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-12-12 15:16 發表
我只係唔想再少一個choice..
SHARP, JDI, LG, SAMSUNG...
我明白你感受....

目前睇黎, 面版產能過盛已持續了十年, .... 到厎惡性競爭要去到幾時呢?

若冇突破性發展, 產業過盛的解決方案永遠只有等其中一個滅亡....

回復 56# tamalemon 的帖子

先死曬TW果堆..
死埋sharp就應該得...

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-12-12 15:23 發表
燒曬身家之後先去返本位...
我覺得日本人的確刻服左大量技術限制, 令不可能變可能, 大家家中的家電, 手提電腦, 手机, 真係冇可能冇左lcd...

sharp係十幾年以前係細lcd/ccd的領先廠商~
canon廠都未知係邊

我又係一直話, 佢一心燒"政府"的身家, 只著眼補貼
所以我估計佢致命傷係老美幾度高調反傾銷, 令佢斷左賺無限補貼的財路....
而且缺電更加判佢呢D產業死刑

日本人得志後想稱霸的思想就好似走歪左... 香港好好彩在日本得志及稱霸的期間, 冇跟埋其它小國誤入歧途。 做廠之麻, 何用下下搞國家資助去好勝稱霸呢?

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-12-12 15:33 發表
先死曬TW果堆..
死埋sharp就應該得...
人地台商面版業獲利架播...
係台灣品牌電視收皮之麻

回復 59# tamalemon 的帖子

SHARP一拉減價牌...
真係唔知邊個死先