[新手]用黎做NAS既CPU, 邊粒最好?

thx以上幾位
如果做ROUTER, g530夠唔夠力?

引用:
原帖由 lctang 於 2012-9-19 19:18 發表

:

數字字大
我明白而家唔係睇頻數
又咩核心勁D之類
所以唔識睇

引用:
原帖由 sunyung 於 2012-9-19 19:54 發表
thx以上幾位
如果做ROUTER, g530夠唔夠力?
NAS + bt + router i3 w/4G better

引用:
原帖由 sunyung 於 2012-9-19 19:55 發表

我明白而家唔係睇頻數
又咩核心勁D之類
所以唔識睇
For Intel still yes

引用:
原帖由 lctang 於 2012-9-19 19:57 發表

NAS + bt + router i3 w/4G better
NAS + BT + Router, still G530 enough

Storage subsystem need to strengthen

DOM 姐未出現既?

如果系屋企用,
我建議 desktop as nas 算,
姐系24x7 desktop, 唔好搞咁多野LA
doo..m = =

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-19 20:21 發表
如果系屋企用,
做埋router ftp web  就唔係咁計

引用:
原帖由 lctang 於 2012-9-19 20:40 發表

做埋router ftp web  就唔係咁計
做埋哂, 我連部x2 5050e都頂得到
G540會頂唔到?

doo..m = =

我就計較電費多少少...
畢竟係7X 24運作

引用:
原帖由 jackli 於 2012-9-19 20:21 發表
如果系屋企用,
case有萬由, HD, 底版, RAM都有哂

引用:
原帖由 bluesky 於 2012-9-19 22:09 發表
我就計較電費多少少...
畢竟係7X 24運作
Standard / S / T版主要分別係full load
idle差好少

以樓主的用途, idle時間為主要, 所以買standard版就足夠

你唔好忘記,
當系有八九個鐘系屋企,
你個 nas 就唔系幫你慳到電,
overlap 左, 系浪費返咁多個鐘的電.
doo..m = =