[硬件] 所謂防塵機箱

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-5 12:32 發表

本身個箱就係賣正壓防塵
我仲要用埋勁過佢原裝o既風扇
你入風裝左網,出風位冇,未必係正壓
我三隻Wing12入,一隻Wing12、一隻Wing14出,都唔係好keep到正壓。
真係要,可能要拆梗後面一隻扇

引用:
原帖由 ccw 於 2012-9-5 12:49 發表

你入風裝左網,出風位冇,未必係正壓
我三隻Wing12入,一隻Wing12、一隻Wing14出,都唔係好keep到正壓。
真係要,可能要拆梗後面一隻扇
出風位有裝的

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-5 13:39 發表

出風位有裝的

anyway總之正壓理論上就冇問題,有位都只會出風,唔洗太執着。

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-5 13:39 發表

出風位有裝的
不過你記住正壓係熱少少的

引用:
原帖由 XT 於 2012-9-5 15:13 發表

不過你記住正壓係熱少少的
真係難搞

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-5 16:03 發表

真係難搞
玩水 la
我們都在裝死地活在共匪統治下

既然已經完了, 那為什麼還要俾面給畜生們

我曾幾何時都好追求防塵, 後來發覺係廢的
只要有風出入, 點都會入到塵入去,
就算入唔到塵, 剩係清風位出入口D塵都清到你傻
要玩無塵, 應該成部機無fan先得
仲有點睇都唔覺得cm341好過你個隻囉
同時你唔好高估500蚊機箱既做功同能力

引用:
原帖由 pk1667 於 2012-9-5 16:09 發表

玩水 la
玩水我是 的,一陣入面漏水噴到七彩到時真係喊都無謂,已經見唔少用一體式o既烈士陣亡

引用:
原帖由 sunyung 於 2012-9-5 16:16 發表
同時你唔好高 ...
辦法不離兩個,
一係fanless或玩水,
一係個隔麈網要3M Filtrete級數+易拆易換;你要預半至一個月換一次以保持機內正壓。

抖下好過啦

引用:
原帖由 sunyung 於 2012-9-5 16:16 發表
同時你唔會高 ...
隻ps07,除左執線好少少,放多兩隻hdd之外,都冇乜好了,隔塵網我都已經由原裝換左去磁力隔塵網,咁D磁力隔塵網同樣都可以用o係CM 341上面,PS07用D料都係好鬼薄的,d用料根本唔值五百幾蚊,用料只係同cm 341冇乜大分別,如果唔係個位唔夠放,真係比多少少買聯力pca04好過
原裝隔塵網,又同機身唔夠貼得埋,又係會有成起碼1-2MM闊o既罅比塵走入去,走去facebook問間廠,間廠又話佢地自己睇過就冇呢個問題

另外隻tj08-e,都冇大到咁離譜o既窿比d塵走入去.1.5cm x 15cm,唔係細窿黎

引用:
原帖由 ccw 於 2012-9-5 16:24 發表

辦法不離兩個,
一係fanless或玩水,
一係個隔麈網要3M Filtrete級數+易拆易換;你要預半至一個月換一次以保持機內正壓。

抖下好過啦
剩係呢下都已經玩死人
而家除非有新玩具, 否則半年都唔開機箱蓋都唔出奇

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-5 16:26 發表

隻ps07,除左執線好少少,放多兩隻hdd之外,都冇乜好了,隔塵網我都已經由原裝換左去磁力隔塵網,咁D磁力隔塵網同樣都可以用o係CM 341上面,PS07用D料都係好鬼薄的,d用料根本唔值五百幾蚊,用料只係同cm 341冇乜大分別,如 ...
我反而想賣左隻pc-a04, 轉ITX縮細部機
大機箱好左丁

引用:
原帖由 sunyung 於 2012-9-5 16:28 發表

我反而想賣左隻pc-a04, 轉ITX縮細部機
大機箱好左丁
pca04,大細同atx箱已經相差無幾,不如買返atx箱好過,二百幾三百幾大把選擇

引用:
原帖由 符碌 於 2012-9-5 16:26 發表

隻ps07,除左執線好少少,放多兩隻hdd之外,都冇乜好了,隔塵網我都已經由原裝換左去磁力隔塵網,咁D磁力隔塵網同樣都可以用o係CM 341上面,PS07用D料都係好鬼薄的,d用料根本唔值五百幾蚊,用料只係同cm 341冇乜大分別,如 ...
用過鋁箱返唔到轉頭,我部server切左一年新的一樣;
反觀部SilverStone SG-02 router半年到就開始生銹

引用:
原帖由 ccw 於 2012-9-5 16:30 發表

用過鋁箱返唔到轉頭,我部server切左一年新的一樣;
反觀部SilverStone SG-02 router半年到就開始生銹
matx鋁箱,有冇乜好介紹,我完全搵唔到似樣少少o既