[硬件] 求砌機config ,$5000 左右, intel (有初步 config, 求意見)

我有粒 i7 920
技嘉ga-ex58-ud4p底板
3條2G corsair ram (6G)
ATI 4780 X 2
有無興趣
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

最近我都出左部機行VM

Intel DQ77MK
Core i5-3550
Kingston 4GBx2 + 2GBx2 (遲下諗住2GBx2轉成8GBx2)
Hitachi 2TBx2

不過塊Intel板都幾有中伏既感覺,裝張PCI-E既Realtek network card會認唔到

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 12:01 發表
有冇motherboard 建議 ?
Q77 係晶片組?
玩VM一般黎講支援到x86 virtualization(VT-x/AMD-V)就得,大部份而家買到既板同CPU都支援
如果你需要用到PCI passthrough (VT-d/IOMMU)先一定要Q77 chipset

回復 18# YCST 的帖子

PCI passthrough 又好似唔太需要..
不過ASUS 同GIGA 都好少 Q77 motherboard

我自己偏好gigabyte,不過D人話好似質素差左好多, 呢期有冇好既板推介

不過budget 好似唔夠買I7, 可能要焗住買I5

回復 16# 紙羊 的帖子

唔會買啦...
自己唸住砌部新既, 起碼用番5年...

引用:
原帖由 紙羊 於 2012-7-26 12:53 發表
我有粒 i7 920
技嘉ga-ex58-ud4p底板
3條2G corsair ram (6G)
ATI 4780 X 2
有無興趣
d 相, 熟口熟面既
只似曾經見過

引用:
原帖由 kcwk 於 2012-7-26 15:47 發表

d 相, 熟口熟面既
只似曾經見過
三手貨...

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 11:48 發表

點為之LIGHT /HEAVY ?
我會最盡開兩個08R2,一個LINUX
而家粒Core2DuoE8200 + 8GB RAM 岩岩夠, 所以新機都一定要起碼呢個CONFIG

同埋我見而家多左人玩XEON, 但係要夾MOTHERBOARD, 好似咁砌會平D ...
CPU loading高唔高?

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 12:45 發表

點解ASUS 冇Q77既? 相反Z77就好多...
Q77接近商用

砌時出聲..我都想砌部server...兩個人買應該可以平d卦......

回復 26# qcmadness 的帖子

XEON 要夾乜野Motherboard 先用到?
我兩個同事買左MSI

我寧願用番D正經CONFIG 都唔去較菲...

回復 25# alextamly 的帖子

岩岩抺完塵
部機又好似無乜野, 不過都係睇定無死...
部機07年11月買, 塊motherboard用到而家.

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 22:09 發表
XEON 要夾乜野Motherboard 先用到?
我兩個同事買左MSI

我寧願用番D正經CONFIG 都唔去較菲...
如果你係light VM, 根本唔應該用Xeon

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 22:19 發表

如果你係light VM, 根本唔應該用Xeon
因為用唔盡粒U ?