[硬件] 求砌機config ,$5000 左右, intel (有初步 config, 求意見)

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:41 發表

我個LINUX 同WINDOWS 入面係試WeB filtering / AAA Server / SNMP poller
佢地隻隻閒閒地都要4GB ram ,因為我試野, 所以先CUT 緊一半, EVEN用1GB去頂下
所以都唔好話唔食CPU, 不過RAM就當然更食啦 ...
VM梗係多多益善啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:36 發表

8GB以上已經玩死好多機, 機會唔大

你有需要onboard 3頭?
冇需要3頭,不過A75M插得o個兩條RAM以後冇加ram可能性

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:30 發表
但係驚你玩玩下會後悔,諗清楚先好
會有乜野問題?

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-26 23:42 發表

冇需要3頭,不過A75M插得o個兩條RAM以後冇加ram可能性
8GB打機唔夠用就好大鑊架啦

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-26 23:36 發表

hard disk bandwidth req. 大好多
已經撥左一隻獨立碟去畀佢玩啦.
唔通買SAS咩...

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:43 發表

已經撥左一隻獨立碟去畀佢玩啦.
唔通買SAS咩...
我自家server用raid5有以下結果
注: 無行 VT

如果你行多幾隻win ser應該唔夠力
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-26 23:44 發表

一係行SSD

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:43 發表

8GB打機唔夠用就好大鑊架啦
simcity呢類超大食game 16gb唔會行得好d

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-26 23:46 發表

simcity呢類超大食game 16gb唔會行得好d
就算係SimCity 4, 都係1-2GB cap頂

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:42 發表

會有乜野問題?
我意思係諗清楚係咪真係無需要用到PCI passthrough
因為Z77 chipset唔支持PCI passthrough

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:48 發表

我意思係諗清楚係咪真係無需要用到PCI passthrough
因為Z77 chipset唔支持PCI passthrough
如果係hdd, 頂唔到高I/O queue係正常

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-26 23:44 發表

如果你行多幾隻win ser應該唔夠力
RAID 5 唔會令你部機個performance 好, 尢其係如果行disk i/o intensive 既app (e.g. SQL)就梗家唔好
正常係行RAID 1 或者RAID 10, 不過家用邊有得咁豪呀...

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:49 發表

RAID 5 唔會令你部機個performance 好, 尢其係如果行disk i/o intensive 既app (e.g. SQL)就梗家唔好
正常係行RAID 1 或者RAID 10, 不過家用邊有得咁豪呀...
Server, raid 1係必須, 但係VM不如用SSD

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:44 發表

一係行SSD
行ESXi既話,好可能佢個file system唔支持SSD既trim功能

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:50 發表

行ESXi既話,好可能佢個file system唔支持SSD既trim功能
就算無TRIM, I/O queue點都快好多