[硬件] 求砌機config ,$5000 左右, intel (有初步 config, 求意見)

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:48 發表

我意思係諗清楚係咪真係無需要用到PCI passthrough
因為Z77 chipset唔支持PCI passthrough
我睇過少少, 所謂PCI passthrough 即係可以畀VM私有化D hardware resources
" PCI passthrough allows guests to have exclusive access to PCI devices for a range of tasks. PCI passthrough allows PCI devices to appear and behave as if they were physically attached to the guest operating system." (From Fedora)

我又唸唔到有幾大分別...

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:52 發表

我睇過少少, 所謂PCI passthrough 即係可以畀VM私有化D hardware resources
" PCI passthrough allows guests to have exclusive access to PCI devices for a range of tasks. PCI passthrough allows PCI devic ...
每次hdd write都唔駛經CPU, 亦都少好多latency

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:49 發表

RAID 5 唔會令你部機個performance 好, 尢其係如果行disk i/o intensive 既app (e.g. SQL)就梗家唔好
正常係行RAID 1 或者RAID 10, 不過家用邊有得咁豪呀...
因為我係行LINUX RAID5 , 同埋受硬碟數量限制 , 又要做VM , 又要做WEB SER , 局住咁SET

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:51 發表

就算無TRIM, I/O queue點都快好多
係啊~
其實我都諗過加隻SSD落我部VM機度,不過一來係錢問題
二來我行KVM應該都係唔支持trim
驚佢無左個trim好快玩死左
所以暫時擱置

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-26 23:54 發表

係啊~
其實我都諗過加隻SSD落我部VM機度,不過一來係錢問題
二來我行KVM應該都係唔支持trim
驚佢無左個trim好快玩死左
所以暫時擱置
無TRIM會慢左, 但都快過hdd

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-26 23:52 發表

" PCI passthrough allows guests to have exclusive access to PCI devices for a range of tasks. PCI passthrough allows PCI devic ...
NETWORK LOADING 好好多 ...
插INTEL卡既話多好多玩法(詳細要等YCST介紹)

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-26 23:55 發表

無TRIM會慢左, 但都快過hdd
TRIM同SSD壽命有無關係?

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-27 00:00 發表

TRIM同SSD壽命有無關係?
真係咁既用途, 都無辦法架啦

搵到華碩個塊啦.
不過都係MATX ? 雖則無乜問題, 不過我想問Q77要幾錢左右, 我見好多地方都冇出價

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-26 23:55 發表

NETWORK LOADING 好好多 ...
插INTEL卡既話多好多玩法(詳細要等YCST介紹)
要個別server級數既NIC先支持SR-IOV
但係成千蚊一張,我就玩唔起啦~

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:04 發表
搵到華碩個塊啦.
不過都係MATX ? 雖則無乜問題, 不過我想問Q77要幾錢左右, 我見好多地方都冇出價
~1K? 你參考番INTEL個價加多幾百應該差唔多啦

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-27 00:05 發表

要個別server級數既NIC先支持SR-IOV
但係成千蚊一張,我就玩唔起啦~
咁又係 , 買o左SSD再買佢好啲

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-27 00:06 發表

~1K? 你參考番INTEL個價加多幾百應該差唔多啦
香港有冇門市會有 ?
咁Intel 個張幾錢?

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-27 00:08 發表

香港有冇門市會有 ?
咁Intel 個張幾錢?
我果塊Intel DQ77MK $1150
但係都幾多古怪野

引用:
原帖由 YCST 於 2012-7-27 00:09 發表

我果塊Intel DQ77MK $1150
但係都幾多古怪野
如果華碩仲要加幾百, 咁咪同一塊Z77 mid range既差唔多...