[硬件] 求砌機config ,$5000 左右, intel (有初步 config, 求意見)

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-28 18:15 發表

睇見咁既"點線" 都知道代理反應唔多好..
我有再問可唔可以代訂, 佢未覆,
聯強到而家都未覆

有冇得直接搵ASUS 訂呢?
N年對面咪試搞有人搞團購冷媽12CM LED FAN既
果陣有人直接mail冷媽 , 佢都係叫人搵漢科傾

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-28 18:20 發表

N年對面咪試搞有人搞團購冷媽12CM LED FAN既
果陣有人直接mail冷媽 , 佢都係叫人搵漢科傾
頂~ 漢科叫我自己聯絡華碩

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-28 18:29 發表

我當年就exactly係咁…………彈來彈去,彈到我
重有幾條路:
1. 上淘寶碰運氣
2. 去Linke問下(深之都二樓,我上年托佢地訂板等左兩個月,最後佢地運左隻吉返來)
3. 有外國朋友叫佢地幫手買完再寄,或者搵鋪頭代購………不過如果咁好彩塊版有事(DoA),RMA我可以保證運費會好甘,同可能好煩

引用:
原帖由 bondleung 於 2012-7-28 18:29 發表

我都唔知點聯絡ASUS......上佢官方forum問過冇人理,佢官網又唔似有e-mail可以contact.......
搵香港華碩?未彈返你去漢科lor.

係香港想玩DIY serve/workstation? 真係登天都冇咁麻煩。

PS, 你個case其實唔洗特登買Q77,可以少很多麻煩。

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-28 19:48 發表

我都唔知點聯絡ASUS......上佢官方forum問過冇人理,佢官網又唔似有e-mail可以contact.......
搵香港華碩?未彈返你去漢科lor.

係香港想玩DIY serve/workstation? 真係登天都冇咁麻煩。

PS, 你個case其實唔洗特登買Q7 ...
華碩覆左我, 問我要幾多塊

引用:
原帖由 ccw 於 2012-7-28 19:42 發表

我當年就exactly係咁…………彈來彈去,彈到我
重有幾條路:
1. 上淘寶碰運氣
2. 去Linke問下(深之都二樓,我上年托佢地訂板等左兩個月,最後佢地運左隻吉返來)
3. 有外國朋友叫佢地幫手買完再寄,或者搵鋪頭代購… ...
1. Result found = 0
2-3 都好煩..

其實洗唔洗等到電腦節時先砌機會好d,反正唔夠一個月就到
諗住平多少少都好,但又想立即出手
淨CPU版TRINITY,我等唔到半年咁耐

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-28 23:54 發表
其實洗唔洗等到電腦節時先砌機會好d,反正唔夠一個月就到
諗住平多少少都好,但又想立即出手
淨CPU版TRINITY,我等唔到半年咁耐
電腦節無野平

引用:
原帖由 XT 於 2012-7-29 00:14 發表

電腦節無野平
冇野平咁我就可以即砌
等唔到半年

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-29 00:14 發表

冇野平咁我就可以即砌
等唔到半年
電腦節 , 通常都係 mon , external storage , accessories 類野有平

有FD叫我應該買6核,唔好買651K,打機多就買i3,執相就買6核
乜AMD 6核真係好咁多咩,但又見到明明打機i3又未必會比651k好喎

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-29 00:44 發表
有FD叫我應該買6核,唔好買651K,打機多就買i3,執相就買6核
乜AMD 6核真係好咁多咩,但又見到明明打機i3又未必會比651k好喎
6核個Southbridge慢d wor

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-29 14:32 發表

6核個Southbridge慢d wor
又有人同我講話i3效能仲好過FX 8核o個d,衣家搞到我都唔知買乜好了,i3/651k

話說asrock d intel底板有埋除濕器咁強大o既,反而amd底板冇

引用:
原帖由 符碌 於 2012-7-29 15:13 發表

又有人同我講話i3效能仲好過FX 8核o個d,衣家搞到我都唔知買乜好了,i3/651k

話說asrock d intel底板有埋除濕器咁強大o既,反而amd底板冇
佢講既係single-thread效能, 一講到multi-thread, i3對住A10 / A8都唔掂

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-7-29 15:23 發表

佢講既係single-thread效能, 一講到multi-thread, i3對住A10 / A8都唔掂

http://www.xbitlabs.com/images/cpu/amd-fusion-intel-core-i ...
我平時最多都係上下網,睇下動畫,呢d野651k同i3應該冇乜大分別
我諗執相同打機會係一半半,呢d就明顯d影響,執相呢d應該都651K會好D
打機又點