[硬件] 白癡 OEM 廠......唉

amd..方向真係錯晒...仲係度搞desktop機同notebook...

引用:
原帖由 fish! 於 2012/6/21 10:49 發表
又睇下 lenovo 出唔出 S205
買得 Notebook,
黠會用來打 hardcore game?

trinity 係ok
但 CPU 唔OK呢, 慢
其實 個個都話慢
E-450 就話者
我唔明 Dual Core 話慢乜鬼野囉

Intel d Pentium B 咪又係慢!
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

引用:
原帖由 siuba 於 2012/6/21 12:46 發表
amd..方向真係錯晒...仲係度搞desktop機同notebook...
Notebook 我唔見有咩問題
APU 既發展方向無錯
天然系長髮眼鏡娘 最高
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

notebook已經太過單調了..潮流與分體式野...surface果類..XDD
APU..d人已經唔會care.. 過兩年粒powervr可能勁過佢..

引用:
原帖由 siuba 於 2012-6-22 20:23 發表
notebook已經太過單調了..潮流與分體式野...surface果類..XDD
APU..d人已經唔會care.. 過兩年粒powervr可能勁過佢..
係都勁過hd graphics先啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-6-22 20:58 發表

係都勁過hd graphics先啦
咁又係..XDDD
粒新powervr..好似好勁...但係唔係得個吹支就唔知了..

引用:
原帖由 dom 於 2012-6-21 00:48 發表

我部 Edge 13 玩到大航海 又玩到 MineCraft 既 無獨顯行 Onboard 詐
我拿出黎示範 次次d Intel 打手就收皮 因為實輸

當 Deskop iGPU 有人用 $2xxx 既 3770K "IVY Bridge" 咁比面用黎挑 ...
拎NOTEBOOK 打機, 巧威威呀 :funny

引用:
原帖由 孔明 於 2012-6-22 23:51 發表

好多人都會

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-6-30 16:33 發表

好多人都會
我用緊啲死人HD Graphic打緊機

引用:
原帖由 siuba 於 2012-6-22 20:23 發表
SV, LV, ULV, tablet... 35W, 25W, 17W, 15W, 9W, 5.9W, 3.8W APU 一應俱全。
重點係有無 OEM 廠用黎做你講果 D 「特別野」又做得出彩姐,請問 AMD 錯了嗎?

定係叫 AMD 轉行做埋 OEM?出部 AMD Catalyst 10.1" Tablet + AMD Catalyst 15.6" Ultrabook
自家最佳標配,有保證嘛。學 Google 搵人代工都得。ASUS Catalyst, HP Catalyst, Acer Catalyst...

引用:
原帖由 孔明 於 2012/6/22 23:51 發表

Intel MineCraft 都行唔惦
天然系長髮眼鏡娘 最高

NOTEBOOK 打機.... 想當年買部 MSI625 做 DESKTOP REPLACEMENT, 之後仲拿埋返公司打機

引用:
原帖由 fish! 於 2012-6-21 10:49 發表
又睇下 lenovo 出唔出 S205
買得 Notebook,
黠會用來打 hardcore game?

trinity 係ok
但 CPU 唔OK呢, 慢
NB 最痛, hd 為 1, cpu 為 2...

d 垃圾 5400 轉換做 ssd 真係唔止"爽"咁簡單

引用:
原帖由 bebe2803 於 2012/7/2 10:35 發表
NOTEBOOK 打機.... 想當年買部 MSI625 做 DESKTOP REPLACEMENT, 之後仲拿埋返公司打機
我講既打機 唔係 hard core gamer 玩 BF3
點解 Notebook 依家越黎越多 會有 獨顯
某程度上就係 end user 有要求嘛

唔係 Intel 都唔會強化 GMA HD (4000) 啦
唔打機 個 iGPU 可以做運算, GPU 可以加速 Web Browsing ,睇高清片
所以唔係無用

就算連平板 (Tablet) / 手機 Smartphone 都依家有 GPU (唔理nV Tegra 1/2/3)
PowerVR 又好 ARM 自己都推 更強 GPU 搵食更係有原因既

天然系長髮眼鏡娘 最高

引用:
原帖由 dom 於 2012-7-2 12:56 發表
就算連平板 (Tablet) / 手機 Smartphone
OT:

話說 AMD 可能真係會出 ARM-based APU (for tablets? smartphones?)...
應該係用黎攻克 sub 2-watt 市場掛,只不過唔會係 13/14 年既事。13/14 應該仲係 Jagaur 領軍。

不過 AMD 話 x86 ULP Core 會繼續去馬 (3rd & 4th Gen)... 所以我唔會預期成條 ULP 產品線都會係 ARM

sauce: LinkedIn