[硬件] 吹部有幾多人用緊機械軸

引用:
原帖由 62561 於 2012-3-31 23:50 發表

$1100買個鍵盤?
$1100唔算非常貴
我果隻logitech mouse都$7xx
另外用緊果套sony無線keyboard都$7xx
玩左4年(因為買果日係馬英九2008年當選總統,所以我好記得)
就係甩晒色好核突先想玩
所以就係諗左好耐買唔買

引用:
原帖由 siupy 於 2012-3-31 23:54 發表

$1100唔算非常貴
我果隻logitech mouse都$7xx
另外用緊果套sony無線keyboard都$7xx
玩左4年(因為買果日係馬英九2008年當選總統,所以我好記得)
就係甩晒色好核突先想玩
所以就係諗左好耐買唔買 ...
我唔識欣賞
而家個竹製Keyboard三百蚊

引用:
原帖由 62561 於 2012-3-31 23:56 發表

我唔識欣賞
而家個竹製Keyboard三百蚊
兩回事
竹製鍵盤係要佢外在美
機械軸鍵盤係要佢內在美

如果有竹製機械軸鍵盤我都會考慮下
LED背光果D就完全冇興趣, 所以我而家用緊Cherry原廠made in Germany

引用:
原帖由 LKNim 於 2012-4-1 00:36 發表

兩回事
竹製鍵盤係要佢外在美
機械軸鍵盤係要佢內在美

如果有竹製機械軸鍵盤我都會考慮下
LED背光果D就完全冇興趣, 所以我而家用緊Cherry原廠made in Germany ...
冇錯,竹鍵盤純粹買樣,$300跟埋隻鼠同對喇叭仔.
我唔知機械軸有幾好,之前我一直用開$29嘅鍵盤,用左好幾年.

引用:
原帖由 62561 於 2012-4-1 00:39 發表

冇錯,竹鍵盤純粹買樣,$300跟埋隻鼠同對喇叭仔.
我唔知機械軸有幾好,之前我一直用開$29嘅鍵盤,用左好幾年.
機械軸同薄膜真係差好遠
經過SSP可以去試下體驗下, 又唔洗錢既

http://zsense.net/small-fresh-ch ... ard-evaluation.html
http://article.pchome.net/content-1471288.html

呢隻入門級 Cherry MX-BOARD 2.0似乎都唔錯喎
399人仔有交易

引用:
原帖由 LKNim 於 2012-4-1 01:22 發表

機械軸同薄膜真係差好遠
玩過下,比較彈手.
不過近千甚至過千嘅價錢,唔係我呢D人玩.

今日路過 SSP 試左 Ducky 既青軸

回復 68# 小Ray 的帖子

去魔鬼買... 唔洗ducky...
佢果度有$7XX的選擇...leopold, 同Flico 同一OEM

我早一年買...
DUCKY 9008G2 都成980蚊!!

引用:
原帖由 tat0801 於 2012-4-15 22:09 發表
去魔鬼買... 唔洗ducky...
佢果度有$7XX的選擇...leopold, 同Flico 同一OEM

我早一年買...
DUCKY 9008G2 都成980蚊!!
要試下先知手感, D key 大細位置感覺慣唔慣對我來講先係重點. 不過我都會上魔鬼睇下

我琴日 SSP 試打 Ducky 1008青軸 ,個手感同key與key既位置感覺真係完全係我打開果隻, 之後加上果種 key in sound 同回彈力, 即中

引用:
原帖由 小Ray 於 16-4-2012 09:48 AM 發表

要試下先知手感, D key 大細位置感覺慣唔慣對我來講先係重點. 不過我都會上魔鬼睇下

我琴日 SSP 試打 Ducky 1008青軸 ,個手感同key與key既位置感覺真係完全係我打開果隻, 之後加上果種 key in sound 同回彈力, 即 ...
青軸真係幾爽。
不過屋企用我就覺得唔太適合,
尤其係夜深時.................真係好嘈!

引用:
原帖由 lorym 於 2012-4-16 10:27 發表

青軸真係幾爽。
不過屋企用我就覺得唔太適合,
尤其係夜深時.................真係好嘈!
夜深用茶都唔係好得啦
更何況係青

用過一輪黑, 用過一輪青, 用過一輪Realforce果隻無感

一路都唔覺得Cherry有幾好手感, 一樣都係鬆泡泡

由其是當你打過Model M/NMB/AT Acer哩d先算係有手感Keyboard的Keyboard

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

引用:
原帖由 LKNim 於 2012-4-1 01:22 發表

機械軸同薄膜真係差好遠
好打的薄膜係存在的, 唔好講到有膜=差
"All animals are equal, but some animals are more equal than others."

回復 74# BlackBird 的帖子

model M 唔係都係機械咩?