[硬件] 我部機壞d乜硬件?

我部機壞d乜硬件?

最近我部機狂hang,config係
Athlon II 640
ASRock 880GMH/USB3 R2.0
Kingston 4GB x2
Kingston 2GB x2
Cooler Master RS-390-PMSR-A3
用oboard display card

間唔中會hang,出blue screen,睇youtube果時比較大機會hang機
試過用擦字膠擦過d RAM既金屬位,都係一樣會hang
都試過剩係插一對2GB RAM或一對4GB RAM,情況依然一樣
睇過溫度,都唔係熱,而家CPU 43度,底板37度

尋日一開機就會hang,無blue screen,個畫面定左有d花花地咁。禁熄佢再開會無畫面,重新插過d RAM又得返
今日又係同尋日一樣咁hang機,重開佢,原來等半分鐘之後會有畫面出返,之後入到boot loader又hang過 (畫面花哂),再reboot又得返

因為boot loader都hang,似乎就唔係driver問題,但肯定唔到係壞d乜,唔知大家有咩高見?

880G?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-3-4 10:47 發表
880G?

呢塊板︰ http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=880GMH/USB3%20R2.0

ram
一6一6 咁試

唔知點解我估係880G, 有side port?

引用:
原帖由 rfdingo 於 2012-3-4 10:57 發表
ram
一6一6 咁試
唔識係邊度set tim

引用:
原帖由 YCST 於 2012-3-4 11:20 發表

佢指只插1條

引用:
原帖由 YCST 於 2012-3-4 11:20 發表

RAM  1條1條咁試....唔好吉哂

引用:
原帖由 qcmadness 於 2012-3-4 11:17 發表
唔知點解我估係880G, 有side port?
無side port

我自己都比較懷疑係底板問題
因為一買返來無耐,個USB 3.0就死左,之後換返隻返修板
心理上覺得塊板好化學咁

引用:
原帖由 YCST 於 2012-3-4 11:22 發表

無side port

我自己都比較懷疑係底板問題
因為一買返來無耐,個USB 3.0就死左,之後換返隻返修板
心理上覺得塊板好化學咁
底板問題 <- 機會係大
Confirm 左d ram 無事,比板代理整

我朋友試過giga板, kingston ram x2 ,用左3年無事
之後同你差唔多case....
我用2x ocz 同佢交換左就無事....

我而家剩係插一條試下

try to put PCI-E card

引用:
原帖由 YCST 於 2012/3/4 10:40 發表
最近我部機狂hang,config係
Athlon II 640
ASRock 880GMH/USB3 R2.0
Kingston 4GB x2
Kingston 2GB x2
Cooler Master RS-390-PMSR-A3
用oboard display card

間唔中會hang,出blue screen,睇youtube果時比較大機會hang ...
一係 VRAM 有事一係就 Onboard GPU

黑仔既話粒 U 有事都見過

Onboard iGPU 死
天然系長髮眼鏡娘 最高
Lucky Star 聯盟 - 美幸
Kancolle - 大淀, 翔鶴 (太太), 烏海 , 瑞鶴

插隻memtest86+試囉

引用:
原帖由 dom 於 2012-3-4 14:51 發表

一係 VRAM 有事一係就 Onboard GPU

黑仔既話粒 U 有事都見過

Onboard iGPU 死
有無黑到咁