[智能電話] 向自己勸敗Xperia S - 但硬係覺得有D野

向自己勸敗Xperia S - 但硬係覺得有D野

見Sony咁有誠意, 由X Arc開始已想勸自己敗反一架Xperia, 但架Xperia S唔知点解硬係覺得有D野頂住頂住, 升級的感覺点都唔係幾夠...

http://www.eprice.com.hk/mobile/talk/4437/46303/
例如下面呢愊, 個快門同ISO点比例架?
pixel多左, 但係胡左? 立體感亦消失左?

死伙, Sony你唔你係最叻係個Exmor R相機咩....
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 tamalemon 於 2012-3-2 10:57 發表
見Sony咁有誠意, 由X Arc開始已想勸自己敗反一架Xperia, 但架Xperia S唔知点解硬係覺得有D野頂住頂住, 升級的感覺点都唔係幾夠...

http://www.eprice.com.hk/mobile/talk/4437/46303/
例如下面呢愊, 個快門同ISO点 ...
推高快門有助提高畫面穩定性....

ISO無比例, 佢應該剩用auto mode
上面張相, 筆者講左GSII較好

引用:
原帖由 sunyung 於 2012-3-2 11:00 發表
ISO無比例, 佢應該剩用auto mode
上面張相, 筆者講左GSII較好
ISO 250 vs ISO 800,冇得比。
各位吹部友多多保重!
同埋,要小心隻H7N9!
你地繼續努力追佢找數啦!

引用:
原帖由 河本鬼茂 於 2012-3-2 11:06 發表

ISO 250 vs ISO 800,冇得比。
完全係部機係當時環境既自動mode

睇個 report link 既感想, 我只覺得 Sony 手機 d sample 相有類似 Nikon 既 D-Lighting 特效, 張相如果清既話後製都搞到出來。重有, 佢要比較就應該係同等快門下影先令人覺得 fair , 之後再夾同ISO 就可以比人睇到 noise 係點

望落晚間室外比拚果張, 我就覺得 GSII 佔上風好多..

1/17s vs 1/32s 都可以影到咁既清澈度, 重要低人幾倍 ISO

講真, 手機既影相功能最最要係咩先?

我就會話係
1) 超動快!
2) 影得快!
3) 夜晚室內外係減速快門下都可以影到一定清澈度既相

Quality 係手機睇時接受到已經 ok , 你都係影來比人望下, 放上 fb 或討論區姐

引用:
原帖由 小Ray 於 2-3-2012 11:47 AM 發表
講真, 手機既影相功能最最要係咩先?

我就會話係
1) 超動快!
2) 影得快!
3) 夜晚室內外係減速快門下都可以影到一定清澈度既相

Quality 係手機睇時接受到已經 ok , 你都係影來比人望下, 放上 fb 或討論區姐

引用:
原帖由 小Ray 於 2012-3-2 11:47 發表
睇個 report link 既感想, 我只覺得 Sony 手機 d sample 相有類似 Nikon 既 D-Lighting 特效, 張相如果清既話後製都搞到出來。重有, 佢要比較就應該係同等快門下影先令人覺得 fair , 之後再夾同ISO 就可以比人睇到 n ...
whatapp食物相

個report內文都有講,
Sony取向係偏於推高ISO,求一個更安全嘅快門值。

問題在於,雖然背照式Exmor R入光量比傳統CMOS高兩倍,
但高ISO noise表現,係咪按比例贏人兩倍呢?!

手機鏡頭個焦距咁短,
「安全系數快門」,1 / focal length,本身已經低,
Sony需唔需要咁「過份穩陣」,真係見仁見智;
如果佢曝光嘅program curve可以低一級快門,低一級ISO,
咁會更完美。

i'm also thinking whether i should change from Atrix 2 to Xperia S

引用:
原帖由 bebird 於 2012-3-2 12:34 發表
i'm also thinking whether i should change from Atrix 2 to Xperia S
機會只此1次
下次就唔係呢部機

引用:
原帖由 於 2/3/2012 12:41 發表

機會只此1次
下次就唔係呢部機
i knew, like last time i missed Galaxy Nexus

部機係幾好,
不過我用慣左Note,返唔到轉頭用細 mon……………

引用:
原帖由 小馬馬 於 2/3/2012 12:45 發表
部機係幾好,
不過我用慣左Note,返唔到轉頭用細 mon……………
Note is good, but too big for me (i don't bring bag)

引用:
原帖由 bebird 於 2012-3-2 12:47 發表

Note is good, but too big for me (i don't bring bag)
note 係公司拿出來太張揚~~