[硬件] Ivy Bridge Info Thread(Updated#2 30-11-2011, @#122)

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-11-27 01:35 發表

http://www.xtremesystems.org/for ... ng-on-Windows-Seven
叫HT某條Thread訓教.....
始終起動一個Core要相當時間,無可能又開又關,所以先會想到要將所有背景放係一個CPU到,其他可以關.
睇來到Win7 M$都係未做好優化,Core Parking泊錯車.....
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 Henry 於 2011-11-27 01:44 發表

叫HT某條Thread訓教.....
始終起動一個Core要相當時間,無可能又開又關,所以先會想到要將所有背景放係一個CPU到,其他可以關.
睇來到Win7 M$都係未做好優化,Core Parking泊錯車..... ...
連HT有左8-10年都攪成咁

咁1年唔夠的CMT, 3年唔夠的power gating

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-11-27 01:46 發表

M$ CPU Scheduler = SUCK

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-11-27 01:46 發表

HT由P4 3.06B開始已經開始有,D人都唔明點解HT原本Intel講到好勁但到Win就立即收皮.
但有D軟件真係開到HT個效能出來.....

但而家10年後,原本應該從特定軟件開始擴展到所有軟件既時候,結果而家到係咁.....
終於有人發現Windows個Core Parking泊錯車.

不過XP年代開始應該都有類似機制,唔係既話有得軟件用曬所有CPU效能應該幾可觀先係.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-11-27 01:54 發表

HT由P4 3.06B開始已經開始有,D人都唔明點解HT原本Intel講到好勁但到Win就立即收皮.
但有D軟件真係開到HT個效能出來.....

但而家10年後,原本應該從特定軟 ...
windows 汁過晒堆底層野先啦
一味加野落個面推靚佢, 又唔諗下自己無能力食個介面

引用:
原帖由 XT 於 2011-11-27 02:02 發表

windows 汁過晒堆底層野先啦
一味加野落個面推靚佢, 又唔諗下自己無能力食個介面
唔知Linux個架構有無跟HT或CMT執過,唔係就用邊個OS都係咁.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-11-27 02:10 發表

唔知Linux個架構有無跟HT或CMT執過,唔係就用邊個OS都係咁.

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-11-27 02:11 發表

但Program使唔使要同OS講要幾多CPU,或等CPU自己分配?

同埋Linux果D背景係分散唔同CPU做定集中一個CPU管理?(雖然我個人覺得同Win一樣)

引用:
原帖由 Henry 於 2011-11-27 02:13 發表

但Program使唔使要同OS講要幾多CPU,或等CPU自己分配?

同埋Linux果D背景係分散唔同CPU做定集中一個CPU管理?(雖然我個人覺得同Win一樣)
auto, BD perform better in linux

引用:
原帖由 Henry 於 2011-11-27 02:13 發表

Linux 個 CPU scheduler 識得去分

當然 , program 經 gcc compiler 果陣其實都應該要做手腳
呢層就要睇 linux distribution 識唔識/肯唔肯做

Ivy Bridge第一批18款型号、规格一览无余

3470最可取咁WOR

onx K版冇VT-D :o)

咁保守, 怕死?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-11-28 19:40 發表
咁保守, 怕死?
指Intel唔敢出>4GHz?