[硬件] Ivy Bridge Info Thread(Updated#2 30-11-2011, @#122)

Ivy Bridge芯片组原生支持USB 3.0

F
根据相关网站获得的内部资料显示,Intel明年主打桌面处理器-22nm Ivy Bridge,其配套的芯片组将原生支持USB3.0。

Ivy Bridge 7X系列芯片组将有三种不同的型号,并且我们可以看到非常有趣的USB 3.0,SATA 3.0(6G)和PCIe发展方向。

英特尔在Ivy Bridge 7X系列芯片组当中,终于原生支持USB 3.0,这将节省主板厂商成本,并且降低主板设计复杂性。此外,原生支持USB 3.0,将提升USB3.0性能,避免不同第三方USB 3.0控制器之间性能的差异。

但是在SATA 6G端口方面,英特尔继续维持P67芯片组在这方面设计,仍然坚持少得可怜的两个SATA 3.0(6G)接口,X79、Z68和P67均是这种设计。这的确令人失望,因为它标志着英特尔公司没有计划推出更高带宽的存储控制器,我们真希望英特尔给消费者提供更多的SATA 3.0(6G)端口,因为SSD和更高速度的硬盘驱动器会需要这些端口。

PCIe插槽方面,如果你看一下图表,你会看到没有一款Ivy Bridge 7X芯片组支持PCI Express 3.0(8GT/s),而是支持PCI Express 2.0的旧标准(5GT/s),PCIe 3.0显卡在2012年将批量上市,或许Intel认为Z77,Z76和H77芯片组并非针对发烧平台,所以去掉了对PCI Express 3.0支持。

又cut feature

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-11-29 20:16 發表

咁都計?
i7-3770(T/S/K)好明顯就係壓住BD啦.
ロストックで風を攫うや思い出す

引用:
原帖由 ccw 於 2011-11-30 00:31 發表
F
根据相关网站获得的内部资料显示,Intel明年主打桌面处理器-22nm Ivy Bridge,其配套的芯片组将原生支持USB3.0。

Ivy Bridge 7X系列芯片组将有三种不同的型号,并且我们可以看到非常有趣的USB 3.0,SATA 3.0(6G)和PCI ...
咁C600/400 D Feature幾時修正?
SAS/SATA3 x6

SATA3講真,只係SSD既玩意,HDD基本上SATA2都夠.
不過就輸賣點.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-11-30 05:40 發表

咁C600/400 D Feature幾時修正?
SAS/SATA3 x6

SATA3講真,只係SSD既玩意,HDD基本上SATA2都夠.
不過就輸賣點.
連PCI-E 3.0都無

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-11-30 06:28 發表

連PCI-E 3.0都無
我都唔知Intel係CPU到放唔到水就要係Chipset到放水.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-11-30 07:08 發表

我都唔知Intel係CPU到放唔到水就要係Chipset到放水.
你自己都知P/H67對住A75係完全無優勢住A75係完全無優勢

遲人一年出係放水

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-11-30 07:18 發表
遲人一年出係放水
唔係既話Z/H7X全部PCI-E 3.0,SATA3唔得既,X79開全部SAS/SATA同USB 3.0唔得既.

不過咁,我手上都無USB3既Device,SSD都仲係SATA2(雖然有SATA3係好D)

引用:
原帖由 Henry 於 2011-11-30 07:28 發表

唔係既話Z/H7X全部PCI-E 3.0,SATA3唔得既,X79開全部SAS/SATA同USB 3.0唔得既.

不過咁,我手上都無USB3既Device,SSD都仲係SATA2(雖然有SATA3係好D)
真攪笑,出到會唔出?
你繼續係你幻想入面啦

唔好唔記得最高級的x79都無雙3,高級野都放唔到,仲唔係有問題?

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-11-30 07:33 發表

真攪笑,出到會唔出?
你繼續係你幻想入面啦
Well........
http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=278619
有廠商開X79個SAS,下次唔知邊個會搞搞震係到開Z/H7X Chipset裡面D隱藏功能.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-11-30 07:39 發表

Well........
http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=278619
有廠商開X79個SAS,下次唔知邊個會搞搞震係到開Z/H7X Chipset裡面D隱藏功能.
開左係咪包穩先
BIOS/UEFI夠可以OC啦

引用:
原帖由 qcmadness 於 2011-11-30 07:43 發表

開左係咪包穩先
BIOS/UEFI夠可以OC啦
唔知架,有Error咪RMA囉.(話曬係佢ECS自己整出來既.)

不過我真係唔明,Intel有咁多現成Products,有咁多人力物力都唔放多D落Chipset到,真係唔明佢要做咩.
唔係放水真係想唔出有咩理由.(CPU已經夠快,而且上層仲有XX-E頂住,應該可以放D人落來搞Chipset)

當然,C600/C400出唔到既話雙Xeon平台都會無Chipset用,亦都會影響Xeon E5既出貨.

引用:
原帖由 Henry 於 2011-11-30 08:00 發表

唔知架,有Error咪RMA囉.(話曬係佢ECS自己整出來既.)

不過我真係唔明,Intel有咁多現成Products,有咁多人力物力都唔放多D落Chipset到,真係唔明佢要做咩.
唔係放水真係想唔出有咩理由.(CPU已經 ...
最大理由:未過/過唔到validation